Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Radši ji zbouráme

Jako majitel památkově chráněného objektu to máte těžké. Úředníci neustále kontrolují jeho stav, nutí vás k citlivým opravám, a když na jejich návrhy nepřistoupíte, pošlou k vám restaurátory a nechají si od vás ze zákona proplatit účet. Pokud na to nemáte peníze, stát vám památku klidně sebere. Že tu něco nehraje? Jistě, takhle to nechodí v Česku, ale ve Velké Británii. U nás to mají kvůli shovívavým zákonům majitelé památek naopak poměrně lehké. O tom jsme se nyní znovu přesvědčili, když na krkonošských hřebenech lehla popelem dvě stě let stará Petrova bouda.

Někdo ji úmyslně zapálil. Kdo, to teď šetří policie. Podezřelý je i majitel trosek Vladimír Kovář, proslulý svým bojem proti korupci na statistickém úřadu. Boudu totiž nechal několik let pustnout, teď to vysvětluje tím, že byla už při koupi v tak hrozném stavu, že se nedala rekonstruovat. Proč si ji ale tedy kupoval? Protože čekal, až spadne nebo ji někdo zapálí, aby na jejím místě mohl bez hádek s památkáři postavit lukrativnější novostavbu, říká se teď v Krkonoších.

A není divu. Takových případů už u nás bylo a nešlo přitom jen o soukromníky. Vzpomeňme na unikátní hokejový stadion na Štvanici, který nedávno srovnaly se zemí bagry. Léta nebyli památkáři schopni kvůli liknavým zákonům přesvědčit pražský magistrát k tomu, aby památce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].