Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pivo místo dýmky míru

Když se řekne „pojďme na pivo“, málokdo pomyslí na širší historické souvislosti konzumace zlatavého moku: pití piva mělo už v pravěké Evropě důležitou funkci při vytváření společenských vazeb.



Za prvního jarního úplňku, před pěti a půl tisíci lety, se kolem ohniště na ostrohu nad potokem sešlo mužské bratrstvo. Muži s sebou přinesli několik velkých nádob čerstvě uvařeného piva a velké množství picích pohárků – čerpáčků s dlouhým uchem jako u naběračky. Po tanci s kamennými palcáty a sekeromlaty muži přistupovali k velkým nádobám a nabírali si čerpáčky pivo, pak se rozsadili kolem ohně, zpívali a popíjeli. V průběhu večera vyhloubili nejmladší členové bratrstva jámu, do které pak všichni účastníci vložili jednu nádobu plnou piva, kolem ní naskládali pohárky a vše pak společně pohřbili. Byla to část hostiny, kterou bratrstvo obětovalo předkům a bohům v podsvětí. Muži pak dlouho do noci dopíjeli zbylý nápoj a s úsvitem usínali opilí kolem dohasínajícího ohně.

Slavnosti spojené s pitím alkoholických nápojů vstupovaly už tehdy do života obyvatel Evropy jako nový kulturní jev a přetrvaly dodnes. Archeologové podobu dávných slavností rekonstruují z nálezů speciálních picích nádob. Tehdejší Evropané je přikládali do hrobů, vyskytují se i jako obětiny hromadně pohřbené do země. Nešlo přitom jen o nevázané pitky bez hlubšího významu. Tehdejší rituály spojené s pitím alkoholu byly důležité pro fungování společnosti. Dokládá to i slavnost, která se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].