Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Krásné nové králíkárny

Respekt 29/2011

Architektura, ať už na ni pohlížíme jako na umění svého druhu či jako soubor praktických znalostí, jak co nejlevněji postavit funkční dům, nikdy nefunguje sama o sobě. I ta nejlepší architektura musí spolupracovat s místem, kde bude působit svojí hmotou, měla by z něj vycházet, doplňovat ho nebo účelně provokovat.

Ani jedno se bohužel nedá říct o stavbě, kterou v článku zmiňujete jako příklad nejzajímavější architektury posledních let – Central Parku na pražském Žižkově. Central Park se stal příkladem toho, jak se výborná architektura, která nerespektuje kontext – hmotou, počtem pater, cenou za metr čtvereční –, stává architekturou špatnou. Většina bytů je stále prázdných, protože zájemce o  exkluzivní bydlení nepřesvědčíte o tom, že by jejich velmi draze zaplacené metry čtvereční měly stát padesát metrů od čtyřproudé Olšanské ulice, že chybějící občanská vybavenost je nutnou daní za blízký park Parukářka, od kterého vás dělí visací zámek a plot obepínající celý rezidenční areál, nebo že zrušení slibovaného sportovního a relaxačního komplexu náhradou za dalších několik podobných věží místo vašeho výhledu na Hradčany je jen politováníhodnou chybou v územním plánování.

Z prosluněné vizualizace Central Parku, která si sáhla na prestižní architektonické ocenění, se tak bohužel stává jen další pustnoucí králíkárna.

Radim Knapp,

autor dokumentu Žižkov… a provozovatel serveru
www.zizkov.info.

 

Problematické zástavby na Praze 3 lze vidět na
http://www.youtube.com/watch?v=z3M4EBeuXyo.

Jdi příkladem, špíno

Respekt 29/2011

Redaktor Marek Švehla si v článku „Jdi příkladem, špíno“, v němž kritizuje platy státních úředníků, vymýšlí. Či abych mu nekřivdil, čerpá informace ze zdroje, který si vymýšlí. Ladislav Bátora je dle Švehly otevřený sympatizant neonacistické strany. Vzhledem k tomu, že dr. Bátoru znám, dobře vím, že sympatizantem žádné neonacistické strany není. Už jen proto, že je český národovec, čemuž se nacismus zcela příčí. Pakliže měl autor článku na mysli Národní stranu, jde o čistou lež. NS rozhodně neonacistická není a nebyla! A navíc, sympatizantovi neonacismu by Národní bezpečnostní úřad zcela jistě neponechal bezpečnostní prověrku, kterou dr. Bátora má.

Radim Panenka, novinář a student historie 

NECHTE NÁS ŽÍT BEZ TOHO

RESPEKT 29/2011

Článek Báry Procházkové pojednává o lidech, kteří chtějí žít bez sexu. Tvoří komunity, nazývají se asexuály a většinová společnost se na ně dívá skrze prsty. Jsem potěšen, že váš týdeník věnoval tomuto tématu prostor. Na druhou stranu byly opomenuty důležité prvky, ze kterých problémy komunity nepřímo vychází. Po naší planetě chodí spousta lidí, kteří jsou sice sexuální, ale nepřikládají sexu významnou roli. Podle mého názoru na to mají vliv geny a duševní rozhled, který v průběhu života získali. Nemyslím tím různé druhy náboženství, ale spíše touhu přemýšlet. Jak se většina začne k těmto lidem chovat? Zpočátku je označí za divné. Následně uvažují nad tím, jakou nemocí dotyčný trpí. Na závěr, když jsou v koncích, přispěchá na pomoc homosexualita. Není daleko doba, kdy se nadávkou této kategorie stane i slovo asexuál, což bude velice smutné, ale bohužel logické. Neřeší se podstata, nýbrž následek. Právě proto připomínám občany, kteří sex nezavrhují a občas jej provozují. Jsou považováni za nenormální jen proto, že o sexu nemluví, nechtějí dostat každý ucházející objekt do postele a dokážou bez sexu bez problémů žít.

Petr Sýkora, České Budějovice

Velká solární loupež

Respekt 30/2011

Z vašeho textu článku vyplývá, že jsem byl stažen z kandidátky ODS do parlamentních voleb v roce 2010 a že jsem měl stát za náborem „černých duší“ a že jsem jakýmsi symbolem gradujícího politického příběhu jménem solární energetika. 

1. Členem ODS jsem od roku 1991 a místní organizaci v Mostě jsem vedl přes deset let. Při souboji vlivových skupin kolem roku 2008 se i v Mostě přijal velký počet osob, které ale splnily základní podmínky pro vstup do politické strany. Mohl jsem proti tomuto vstupu protestovat, což jsem neučinil, a to je můj podíl viny, který nepopírám. V situaci, kdy byla místní organizace paralyzována, jsem požádal nejvyšší vedení o zrušení licence a o obnovu místní organizace na základech z roku 2006, kdy v Mostě bylo asi 150 členů. Toto lze písemně doložit.

2. Po čtrnácti letech v Poslanecké sněmovně jsem již v roce 2010 nekandidoval i přesto, že jsem byl navržen. Neměl jsem podporu regionu nikoli proto, co se v Mostě odehrálo, ale protože jsem nebyl spjat s žádným vlivovým okruhem lidí.

3. Byl jsem a zůstávám skeptický k roli obnovitelných zdrojů energie, a proto jsem nikdy nebyl jejich podporovatel. Nikdy jsem ale legislativní proces nebrzdil a to, že nikdo odpovědný nepodal dříve novelu zákona o obnovitelných zdrojích, není pouze mou chybou, jak se může z článku zdát.

4. Náznak provázanosti mé osoby a velkého energetického celku je pouze dohad a má bulvární nádech stejně jako celkový obraz mé osoby v uvedeném článku.   

5. Vašim redaktorům jsem řekl, že jsem odmítal práci za úřednickou vládu, a to především proto, že jsem byl předchozí vládou pověřen jednáním s partnery při našem předsednictví EU. Novela zákona o obnovitelných zdrojích byla vládou do sněmovny předložena po prázdninách a byla bez zbytečných průtahů projednána. Legislativní proces bohužel trvá přibližně pět až šest měsíců. Proto se musím ohradit proti zjednodušené interpretaci vašich redaktorů, že jsem neměl čas, což pak mělo mít tvrdý dopad na střední a malé investory.

Oldřich Vojíř,

bývalý poslanec za ODS

 

Dopisy

Respekt 30/2011

Reakce soudního znalce pro obor lékařství MUDr. Vladimíra Kotka na článek o špachtli zapomenuté v břiše pacientky je z pohledu čtenáře způsobilá bezprostředně dehonestovat osobu znalce. Čtenář nehodlá žádným způsoben zpochybňovat profesionální kvality a renomé znalce jakožto odborného lékaře, zároveň se ovšem v budoucnu dobře vyhne jeho péči, protože se domnívá, že mimo odborných kvalit musí lékař prokazovat i kvality jiné, jejichž nedostatek na straně znalce je mimo jiné i z uvedené reakce jasně patrný.

Jan Peřina

UPŘESNĚNÍ

V článku Velká solární loupež jsme uvedli, že ČEZ koupil solární elektrárny za „až o desítky miliard vyšší cenu, než bylo na trhu běžné“. Ve skutečnosti jde v celkovém součtu o jednotky miliard.

OPRAVA

Funkce automatických oprav textového editoru Word opět zařádila v recenzi ke knize Baráky – souostroví svobody v minulém čísle a zkomolila příjmení manželů Princových. Omlouváme se jim i čtenářům.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].