Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Myslíte si, že je úroveň obchodů a služeb v Česku horší a dražší než ve vaší zemi? A proč tomu tak je?

Silja Schultheis,

Německo

Určitě je tady spousta věcí dražších než v Německu, od oblečení až po elektroniku. Ale i ceny potravin se dost zvýšily, a tak už dávno neplatí, že se v Česku žije mnohem levněji než u nás. A už vůbec ne, když se díváme na platy v obou zemích. Důvod? Myslím si, že tady je poptávka často vyšší než nabídka, a proto si obchody mohou dovolit vysoké ceny. Nejvíce mě štve, že prodejci to často dost arogantně dávají zákazníkovi najevo: můžete být rád, když vůbec dostanete nějaké zboží, ať už je kvalitní nebo ne. Stále více proto chápu Čechy, kteří jezdí nakupovat do zahraničí.

 

06_Gerald_Schubert_archiv_R_n.jpgGerald Schubert,

Rakousko

Je pravda, že poplatky bank jsou v Česku vysoké, kvalitu jejich služeb bych ale paušálně nezpochybňoval. To, že přes normální bankomat můžu například provést převody nebo dívat se na stav účtu, z Rakouska neznám. Co mi ale opravdu vadí, je nevyřešená situace kolem taxikářů. Třeba na nádraží vlastně nemůžu jen tak nastoupit do taxíku, vždy volám firmu, kterou mám ozkoušenou. Jinak je to buď hodně drahé, nebo mě vůbec nevezmou, protože raději naloží cizince, kteří nemluví česky. Je to velmi špatná vizitka. Svobodný trh neznamená svobodu okrást ty slabší.

 

06_John_whalley_archiv_R31__n.jpgJohn Whalley,

Velká Británie

Co se zdvořilosti ve službách týče, dle mého se situace dost zlepšila, i když už jsem si na české způsoby asi zvykl. Pořád panuje rozdíl v přístupu. Otrávený prodavač v Británii si zákazníkovi spíš sám postěžuje, než že by si na něm vylil zlost. Lidé mají dojem, že jsou na jedné lodi a problém není v zákazníkovi, obyčejném člověku, jako jste vy sám. Obecně je tady bezohlednost na veřejnosti, jako třeba na silnicích nebo v dopravních prostředcích, běžnější. Z pohledu poměru mezi platem a cenami je tady moc draho, obzvlášť v posledních letech, kdy se zvyšuje DPH.

 

06_florent_archiv_R31_2011_n.jpgFlorent Marciacq

Lucembursko

Ve srovnání například s Vídní jsou ceny v Praze vyšší, hlavně v centru, které překypuje turisty. Pivo, obchody a restaurace jsou předražené, a to ani nemluvím o muzeích, která jsou občas dražší než ve Vídni, a mnohem menší. Naštěstí i Praha není limitována jen centrem a má své skryté poklady: místa, která za nižší cenu nabízejí dobrou kvalitu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2011 pod titulkem Anketa: Myslíte si, že je úroveň obchodů a služeb v Česku horší a dražší než ve vaší zemi? A proč tomu tak je?