Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Rostliny mají svůj internet

Mají rostliny rozum? Během prudké zimní oblevy, kdy teploměr sahá k deseti stupňům, by se jim rozhodně hodil. Probuzení do domnělého jara je totiž může s návratem mrazů stát život. Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky ČR říká, že rostlinná „inteligence“ je v biologii kontroverzní téma.

Mohou si rostliny nějak zapamatovat, že na náhlé oteplení není dobré reagovat, protože by umrzly?

Bohužel ne. Na podzim se sice připravují na období zimního klidu, který je v první polovině zimy hluboký. Ale u některých druhů už od ledna přechází do lehčí fáze. Několikadenní obleva je „neprobudí“, ale delší období vysokých teplot už může. Takže jestli teď bude pár týdnů deset nad nulou, tipnul bych si, že na Petříně vykvetou višně, jako tomu bylo v roce 2007.

Takže se rostliny neprojevují nijak inteligentně?

To zase ne. Rostliny se dokážou chovat velmi „chytře“ v tom smyslu, že účelně reagují na různé informace z prostředí. Dokážou natáčet své listy za světlem, vidí barevně, protože dovedou rozlišovat barevná spektra světla, vytahovat se v případě potřeby do výšky a zdá se, že dokážou komunikovat i mezi sebou.

O čem si povídají?

Třeba o tom, že jsou napadeny hmyzem. Když rostlinu začne okusovat hmyz nebo koza, pozná, že se něco děje, a začne se bránit. Začne vyrábět chuťově hnusné látky nebo látky, které u dotyčného býložravce blokují trávení. A pak si jednotlivé rostliny dokážou tuto informaci o škůdcích povědět mezi sebou – do okolí začnou vzduchem nebo kořeny šířit různé látky.

Občas to ale nefunguje, jak je vidět na příkladu kůrovce.

Ta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].