Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Odchod jednoho ze statečných

Vždy když zemře dobrý člověk, je to smutná zpráva. Když odejde bývalý disident, je to smutná zpráva dvojnásob. V takovém případě už neztrácíme jen dobrou společnost, ale část vlastní síly, paměti. Příběh každého jednotlivého disidenta je ojedinělý a něčím specifický. Vzhledem k tomu, že je vždy k dispozici řada popíračů, kteří tvrdí, že minulý režim nebyl zas až tak špatný a odvaha disidentů nebyla až tak velká, oslabují podobné odchody i popis minulosti. Vždy když zemře některý z představitelů filmu Sedm statečných, píšou o tom světová média nadneseně, že odešel jeden z neohrožených. Tady ta slova platí bez nadsázky, s Jiřím Dienstbierem odchází jeden ze statečných této země.

V mnoha zajímavých vzpomínkách a nekrolozích byl první porevoluční ministr zahraničí představen dostatečně a nebudeme opakovat, co jiní udělali lépe. Přidejme proto jen pár poznámek.

Na působení Jiřího Dienstbiera bylo pozoruhodné mimo jiné i to, že ačkoli svůj vrchol politické kariéry zažil v prvních porevolučních letech a pak zakoušel víceméně jen sestup z výše, nikdy nezahořkl, nenaříkal na poměry, nešířil skepsi, že se nic nepovedlo. V českém prostředí to není příliš běžné. Možná i proto zažil jako jeden z mála comeback, když byl v roce 2008 zvolen senátorem.

Nikdy nepřestal sloužit tam, kde bylo potřeba. Neřekl si o nějaký post, kde by si užíval svého klidu nebo vydělával velké peníze.

Česká levice také ztrácí výraznou osobnost, která nebyla zamknutelná do nějaké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].