Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Jídlo pro kůži

  • Autor: Globe Media /  Reuters
• Autor: Globe Media / Reuters

Marvellous. Krásná vernisáž. A tyhle jednohubky s krémem na boty. Fabulous. To je krátká reportáž z jednoho večírku v Londýně. Jakéhokoli, protože tohle se teď nosí všude: přípravky tak nezávadné, že je možné je servírovat jako pohoštění. A znalci tvrdí: není nad to zapít krém na boty pěnou do koupele.

Na takové večírky chodí pochopitelně lohas, což je zkratka od Life Style of Health and Sustainability, tedy ti lidé, co žijí v lepších čtvrtích, vydělávají si lepší příjmy a za ty nakupují v předražených obchůdkách v okolí: výrobky z přejetých kunoskunků (výtěžek na celosvětový zákaz automobilů), vejce od venkovské babičky, které leží slípky na srdci (obrazně), a kosmetiku, co se dá mazat na chleba. Může to být zmíněný krém na boty značky Po-Zu, který se skutečně servíroval při otevření butiku téhle firmy v Covent Garden. Je to třeba také oblíbená anglická značka Raw Gaia (pěna do koupele ze zastudena lisovaného kakaového másla s pomerančovou šťávou) anebo NOe, což doslova znamená „natural, organic, edible“. Kůži je to podle dermatologů celkem jedno, jestli je krém jedlý. Ale lohas jsou spokojeni.

  • Autor: Globe Media /  Reuters
• Autor: Globe Media / Reuters

V Česku je ovšem typus lohas, který osmdesát procent svých příjmů utratí za kunoskunčí přehoz a zbytek za tofu v biokvalitě, dosti vzácný. Častější je u nás ekolog typu pletená fusekle, který z životního minima živí čtyři mimina a preferuje kvantitu. Tomu odpovídá i nabídka v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].