Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Měla by policie stíhat skupinu Ztohoven za zneužití občanského průkazu k uměleckým účelům?

DAGMAR RAUPACHOVÁ

advokátka

Mám ráda věci, které v sobě nesou nápad. Z toho pohledu mi může být postup skupiny sympatický. Mohu rozumět i tomu, že svůj „objev“ nechtěli hned nahlásit policii, ale chtěli sami zjistit, co vše je možné. Pro mě je ale při jednání hranice tam, kde už dochází k poškození někoho či něčeho. Máme tady pravidla a ta bychom měli všichni dodržovat. Názor, že právě v tomto případě jsou orgány činné v trestním řízení „odvážné“ a v jiných kauzách nikoli, lidsky chápu, ale to už je jiný problém.

PAVEL MOLEK

Právnická fakulta MU v Brně

Na základě kusé informace z médií nemohu říci jasné ANO či NE. Obecně platí, že co na půdě galerie může být napoprvé vtipným uměleckým upozorněním na společenský problém, může být podruhé, jinde či s jinými motivacemi, právem stíháno. Hranice mezi vtipem a trestným činem je tenká. Ztohoven je na tenkém ledě a musí spoléhat na cit policie pro humor a umění. Policie má pak příležitost ukázat, zda dokáže odlišit umělecké dílo chráněné svobodou projevu od trestného činu. Na rozdíl ode mne k tomu má kompetenci. A snad má i ten smysl pro humor.

JIŘÍ T. KOTALÍK

historik architektury, rektor AVU

Jsem přesvědčen o tom, že policie by neměla Ztohoven stíhat. Jednak k žádné škodě nedošlo a zadruhé manipulace s občanskými průkazy byla součástí uměleckého záměru. Nehodnotím, zda je tento koncept dobrý či špatný, ale musím respektovat nedotknutelnost osobní svobody názoru umělce. A to by měly i všechny orgány činné v trestním řízení. A možná by se slušelo umělcům poděkovat za to, že je upozornili na mezery v systému. Celá kauza je uměle nafouklá a její mediální oživování je zřejmě součástí uměleckého konceptu. Proč ne, buďme nad věcí.

TOMÁŠ POSPISZYL

teoretik výtvarného umění, publicista

Umělecké záměry před zákonem neomlouvají. Jak před lety moudře řekl Milan Knížák, umělci musí stát jeho tvorba za to, aby za ni byl třeba i zavřen. Padělání dokladů je trestné a pokud Občan K. skupiny Ztohoven působí, jako kdyby k něčemu podobnému došlo, pak je logické, že to policie musí vyšetřit. Ale žádní zločinci to nejsou. Svou cestou za hranu zákona – pokud k ní došlo – chtěli něco vyjádřit a ne jen obelstít systém. I proto je důležité, aby teď Ztohoven neutíkali před odpovědností a dokázali za svým dílem i jeho důsledky stát.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2011 pod titulkem Anketa: Měla by policie stíhat skupinu Ztohoven za zneužití občanského průkazu k uměleckým účelům?