Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Transparency v temném lese

Vypadá to, že tomu skutečně nejde nic vytknout. Ministr zemědělství Ivan Fuksa požádal renomovanou protikorupční organizaci Transparency International (TI), aby mu pomohla se zprůhledněním zmanipulovaných lesních tendrů, a ta na to kývla. Tohle nečekané spojenectví přitom otevírá zajímavou otázku: má nevládní organizace spolupracovat s tím, koho má ze své podstaty kontrolovat?)

Jak nesednout na lep

Ze zveřejněné smlouvy, kterou TI podepsala s ministrem Fuksou, vyplývá, že její kontrakt pro stát má trvat rok a z eráru může za poskytnuté služby získat maximálně milion a půl. Za tyhle peníze mají její experti úředníkům ministerstva radit, jak neprůhledné tendry, skrze něž se tu dosud vyplýtvalo deset miliard korun, učinit důvěryhodnými.Nechtěli jsme jen veřejně kritizovat, ale prosadit nějaké zlepšení, vysvětlují lidé z TI, proč se rozhodli s ministerstvem spolupracovat.

Mohl by to skutečně být posun k lepšímu. TI není ve věci Lesů ČR součástí žádné lobbistické skupiny, která tu dosud eráru pouštěla skrze tendry žilou, nelze ji tedy podezřívat, že její zlepšující návrhy by měly za cíl dál zatemňovat už tak temné lesní hospodaření. Právě naopak. TI už například u Fuksových lidí prosadila, že soutěže, z nichž bezdůvodně odstoupí jejich výherce s nejlevnější…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].