Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Tajemství Karolíny Peake

O první ženě v Nečasově vládě lze říct s jistotou jen to, že je tady

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Do Nečasova kabinetu konečně prorazila první žena. Je mladá, sympatická a nebojácná a samu sebe označuje jako bytost se smyslem pro kompromis. „Těším se, že budu moci ze své pozice vetovat všechny zákony s korupčním potenciálem,“ slibuje na startu místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. Její stranické kolegy a kamarády ovšem v ten samý moment prověřuje policie kvůli praní špinavých peněz a úplatkářství, ona sama se do vlády probojovala po nekonečných tahanicích, jimž nikdo nerozumí, a zmatená politika VV poslala vládní stranu hluboko pod hranici volitelnosti. Dost důvodů k tomu se pořádně podívat na to, jak by mohla Karolína Peake obohatit vrcholnou politiku v této zemi.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
28-peak_s.jpg • Autor: Ilustrace – Pavel ReisenauerNejsem si vědoma

Za pultem malostranské cukrárny jí to rozhodně sluší. Pohledná mladá žena ve střídmě elegantních černých šatech v horkém dopoledni soustředěně namáčí naběračku do vody, pak ji zaboří do zmrzliny a vyklápí kopečky do kornoutů. S dětmi, kterým právě na účet Věcí veřejných rozdává zmrzlinu za vysvědčení, mile rozmlouvá, usmívá se na ně a kopečků vrší, kolik si řeknou – jen na chvíli si odskočí, když přijde fotograf a je potřeba přejet rtěnkou ústa. Najednou vplouvá do cukrárny Kateřina Klasnová, místopředsedkyně VV a manželka bosse Víta Bárty, na vodítku teriéry Berušku a Armiho. Chvíli s nejlepší kamarádkou Karolínou zvesela štěbetá a pak se začnou rozhlížet, kam pejsky přivázat. Volba padá na úzké schodiště, kterým se vchází do prostoru s kavárenskými stolky. Rodiče i děti přes rozvalující se zvířata neobratně klopýtají, ale tento problém vyvažuje fakt, že obě ženy mohou pejsky od zmrzliny čas od času počastovat zálibnými pohledy.

Zádrhel s dvojicí teriérů, které překračují zmatení školáci, působí při pohledu na napucované političky za pultem tak trochu jako podobenství nejmenší vládní strany, již teď jde vystudovaná právnička Peake reprezentovat do vlády. Hlasitá protikorupční rétorika ostře kontrastuje s korupčními skandály, které má strana uloženy v základním kameni a dál je na něj vrší. V dubnu prasklo, že zakladatel partaje Vít Bárta do tajného „etického kodexu“ strany zakódoval plán na předražování zakázek a systém, jak dostat přebytky do stranické pokladny. Dva poslanci nahlásili, že je uplácel za loajalitu statisíci roznášenými v obálkách, a pokladník VV Michal Babák nosil v hotovosti do banky miliony neznámého původu.

Sympatické vystupování nové vicepremiérky a její slova o protikorupčním tažení zase nejdou úplně dohromady s tím, že podle informací zveřejněných v MF DNES o „kodexu“ strany od začátku věděla a připomínkovala jej – například poznámkou, že by se v politice místo úplatků mohly rozdávat strategickým partnerům byty.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].