Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Krize o prázdninách

Od počátku krize před třemi lety jsme si už zvykli, trhy si berou letní prázdniny. I k pádu Lehman Brothers došlo ostatně až po dovolených – v září 2008. Jakkoli to tentokrát tak nevypadá, scénář se bude zřejmě opakovat. I ony všemocné finanční trhy jsou jenom lidé, i oni potřebují odjet k vodě a zastavit na chvíli dějinná dramata.

Bouřlivé zprávy z eurokrize si tedy snad vezmou přestávku. Řecko schválilo druhý restriktivní balíček, pomoc EU, MMF a Evropské centrální banky bude pokračovat a soukromí investoři a vlády se přece jen dohodnou na nějaké hrubé podobě restrukturalizace řeckého dluhu. Jaké tedy jsou poslední zprávy před hromadnými odjezdy na dovolenou?

Francouzi po dlouhém váhání schválili první konkrétní návrh na změkčení řeckého dluhu. To se ovšem má týkat pouze bank, penzijních fondů či pojišťoven, jimž Řecko dluží asi třicet procent z celkových úvěrů. Celý zbytek dluží vládám a nadnárodním institucím a tyto podmínky změkčovat v podstatě nejde. Například MMF si vždy nechal vrátit včas každý dolar a opak by byl skutečnou revolucí. Francouzský plán ale okamžitě sklidil vlnu kritiky, neboť se ukázalo, že jeho složité schéma neplní slib nízkých úroků pro Řecko, ale naopak pomáhá francouzským a německým bankám, které se na řeckých dluhopisech popálily.

Francouzi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].