Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Chuť na televizi

rozbita_televize_pust.png • Autor: Repro Respekt
rozbita_televize_pust.png • Autor: Repro Respekt

Už je místní tradicí, že když se mění generální ředitel České televize, vzroste chuť ořezatjejí nezávislost. Děje se tak i nyní, kdy Jiří Janeček oznámil, že končí.

Přímo v nitru televize se začalo proslýchat, že zejména politikům ODS se zajídají Otázky Václava Moravce a pořad Nory Fridrichové 168 hodin. Prý jde o příliš kritické pořady, které nejsou zejména k občanským demokratům a prezidentovi lichotivé. Co se na první pohled jeví jako přecitlivělost pracovníků televize, se mění v pravdu ve chvíli, kdy si v kuloárech novinář promluví s představiteli ODS. Ti překvapivě potvrzují, že část této strany kolem Petra Tluchoře a Pavla Drobila usiluje o oslabení výrazných tváří televize.

U pořadu 168 hodin „vyjádřili“ nápad, že by bylo dobré ho přesunout do jiného vysílacího času, kde bude mít menší sledovanost. U Václava Moravce je to vzhledem k jeho popularitě složitější, a tak prý by bylo dobré nějak oslabit jeho vliv. Nějaká cesta se musí najít.

Výhodou ČT v posledních letech bylo to, že přes všechny výhrady si udržovala jistou nezávislost. Právě proto tu také vyrostla řada novinářů, které dnes už můžeme bez nadsázky označovat za špičky. Ať už jde o dva výše jmenované či například o moderátory pořadu Události, komentáře.

Televize tak přesně získává to, co jí dlouho chybělo, tedy tvář. To je něco, co je třeba opečovávat, a nikoli omezovat, protože něco takového se nerodí přes noc.

Hlavně nevýrazně

V blízké budoucnosti bude důležitější než kdykoli předtím sledovat, co se s pořady ČT a moderátory děje. Zásah do svobody média se totiž nedělá jen tím, že se něco hlasitě zakáže, ale i tak, že se tiše vytvoří takové podmínky, v nichž nejde normálně pracovat. Ostatně to velmi dobře vidíme na současné situaci ve státním zastupitelství, kde nejsou zapotřebí zákazy a příkazy, ale stačí naznačovat a podřízení konají.

Rada ČT bude brzy vybírat nového ředitele. Často se mluví jako o nejvážnějším kandidátu Petru Dvořákovi, který dříve řídil soukromou televizi Nova. Ve skutečnosti se však zdá mnohem pravděpodobnější, že zvítězí někdo, kdo by se dal lépe ovládat zvenčí. Politici v této souvislosti častěji v kuloárech zmiňují Vladimíra Karmazína, bývalého policistu, který dnes v televizi pracuje jako vedoucí kanceláře generálního ředitele ČT.

Televize budí tak velký zájem politiků, že je dnes těžké říct, kdo je o post generálního ředitele vlastně ve hře. Situace se bude měnit a akcie budou stoupat u těch, kdo se budou nejvíce úslužně ohýbat. Ostatně nejeden představitel ČSSD a ODS tvrdí, že se jim různí kandidáti sami hlásí s žádostí o schůzku, až je to prý trapné.

Nezbývá než doufat, že se nebude opakovat minulá praxe, kdy se poslancům zavářely mobily v rukou, jak instruovali televizní radní, aby náhodou nezapomněli, že jejich mozek leží ve stranickém sekretariátu. Televize má hodně problémů s profilací jednotlivých kanálů, ale hlavním prubířským kamenem bude právě zpravodajství a publicistika. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].