Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Experiment A 2

V Polsku se zadrhl dálniční projekt čínské firmy Covec

Měla to být vlajková loď čínské expanze do Evropy. Namísto stříhání stužek a bouchání šampaňského při otevření nové dálnice teď ale v Polsku létají výhrůžky miliardovými žalobami a padají hlavy odpovědných úředníků. Kde se stala chyba?

Dálnice A 2 mezi polskou metropolí Varšavou a dalším dopravním uzlem Lodží byla vždy vnímána jako zásadní tepna. V Polsku zoufale nedostatkové autostrády slibují politici už dlouhé roky, jejich rychlé dokončení se navíc stalo jednou z podmínek pro přiklepnutí organizace fotbalového šampionátu v roce 2012. Úspěch se zdá alespoň v tuto chvíli na hony vzdálen realitě. „Odstupujeme od spolupráce a budeme požadovat náležité odškodnění,“ nechal se v dramatickém projevu slyšet polský premiér Donald Tusk. Jak následně doplnilo státní ředitelství dálnic GDDKiA, ve hře je okamžité převzetí rozestavěné dálnice některou z polských firem či vyhlášení nové soutěže. Stavba se může protáhnout o měsíce, a pokud jde o odškodné, zazněla astronomická suma ve výši zhruba čtyř a půl miliardy korun.

Ceny jdou dolů

Příčiny jsou podle úřadů jednoduché: Covec požadoval dodatečné zdražování a celkově nezvládal organizaci stavby. Když mu Poláci nevyhověli, sám přerušil práce na stavbě a úředníkům tak nezbylo nic jiného než odstoupit od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].