Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Evropu může zachránit jen žena

Evropský projekt se zadrhává, jako když přetížený náklaďák sotva leze do kopce. Pokud se úplně zastaví, brzdy se nemusí udržet ve svahu, začne couvat dolů, ztrácet kontrolu, až se zřítí mimo silnici. Dva kluci se perou o volant, zatímco ostatní podřimují na korbě. Potřebujeme, aby je z průšvihu vyvedla žena. Její jméno je Angela.

Nejnaléhavější problém je teď Řecko a eurozóna. V situaci, kdy v ulicích Atén vládne hněv a evropští lídři pokračují v neshodách, se může náklaďák zastavit každým dnem. Ale nejde jen o Řecko. V Irsku, Portugalsku a Španělsku se také zvedá vlna hněvu, lidé cítí, že zejména mladí a nezaměstnaní doplácejí na sobeckou lehkomyslnost politiků – a francouzských a německých bankéřů, kteří půjčovali peníze tam, kde neměli. Napříč kontinentem rostou legie indignados (rozhořčených), jak si říkají ve Španělsku, a aganaktismenoi (rozzuřených), jak si říkají v Řecku.

U konce s dechem

A nejde jen o eurozónu. Všechny velké evropské projekty ochabují. Francie a Itálie navrhují omezit schengenský prostor bez hranic kvůli pár tisícům uprchlíků ze severní Afriky. Mnoho Evropanů už tak jako tak podléhá panice z migrantů, zejména muslimských. Solidarita a sociální spravedlnost – klíčové hodnoty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].