Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Svět pevností

Civilizace roku 2050 může prosperovat, ovšem jen pokud projde radikální proměnou



V říjnu se kdesi na světě narodí dítě, jímž stoupne počet lidí na Zemi na sedm miliard. V roce 2050 má na Zemi žít devět miliard lidí. Zdá se, že již začínáme pociťovat první známky problémů, které to způsobí.

Od začátku průmyslové revoluce zažila civilizace pět výrazných etap inovací a růstu. První vrcholila kolem roku 1800 a vyznačovala se například rozmachem textilek, zatím poslední, pátá, začala přibližně v roce 1990 a přinesla miniaturizaci elektroniky, rozvoj počítačů, digitálních sítí, biotechnologií a podobně. Všechny etapy měly jedno společné: přístup k relativně laciným surovinám a zdrojům.

To se však nejspíš mění. Ceny potravin, nerostných surovin a energie v uplynulých dvou stoletích vytrvale klesaly. Během posledních zhruba 15 let však rostou (viz graf). „Řada ekonomů se domnívá, že to není náhodný výkyv, ale začátek konce éry laciných zdrojů,“ řekl na nedávné konferenci Green Week v Bruselu jihoafrický sociolog Mark Swilling, jeden z autorů důležité zprávy o možnostech ekonomického růstu (k té se ještě dostaneme).

Zvyšování cen může být odrazem vzestupu Číny, Indie a dalších velmocí rozvíjejícího se světa, jejichž ekonomiky začínají více konkurovat těm západním. A existují i další…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].