Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Dali byste v případě politické krize přednost menšinové vládě ODS s TOP 09, nebo předčasným volbám?

Lada Šušlíková 

Institut politologických studií FSV UK

Ani jedné z variant. Předčasné volby jsou selháním, jsou finančně nákladné, v jejich případě by se na příští vládě nejspíš podílela KSČ. Menšinová vláda není ideální způsob řízení státu. Řada evropských zemí tento model využívá, aniž by to narušovalo jejich fungování, jde však o systémy s vyspělejší politickou kulturou. Obávám se, že v tomto politickém rozložení bude opozice zcela nekonstruktivní a koalice ODS a TOP 09 nebude schopna prosadit žádné reformy. Proto dávám hlas jiné variantě: členové koalice si uvědomí, co je v sázce, a najdou možnost spolupráce.

 

06_kopecek_tomas-hajek_R24__n.jpgLUBOMÍR KOPEČEK

Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Vláda „zmenšená“ o VV může fungovat a myslím, že má i šanci vydržet do řádného termínu voleb. VV nemusí mít velký zájem přidat se k ČSSD a KSČM při případném hlasování o nedůvěře. Navíc je nejistá jednota poslaneckého klubu VV při hlasování ve sněmovně. Není vyloučeno, že se obnoví jeho eroze, což by šance na přežití menšinové vlády zvětšilo. Jiná věc ale je, co dokáže kabinet prosadit ze svých představ. Pozice menšinové vlády bude slabá a vládou navržené zákony více či méně změní v parlamentu původní podobu, což zpochybňuje smysl takové vlády. 

 

Lukáš Jelínek

politolog

Ekonomická krize se prolnula s krizí důvěry v politiku, strany i ústavní systém. Politické špičky (vláda a opozice, ale i koaliční strany navzájem) ztrácí schopnost komunikace, trhají se vazby mezi partajemi a veřejností. Nevěřím, že by řešením mohla být menšinová vláda. Stěží by dokázala proplouvat sněmovními peřejemi a zároveň být jádrem nového společenského konsenzu. Čerstvé rozdání karet voliči je nejsnazší pokus o rehabilitaci politiky. Čím později volby proběhnou, tím je reálnější hrozba voličské rezignace, případně nástupu extrémních subjektů s antisystémovým programem.

 

06_sidlo_archiv_R24_2011_n.jpgJINDŘICH ŠÍDLO

komentátor Hospodářských novin

Pokud je otázka položena takto, pak jsou řešením volby, které ale patrně nic nevyřeší, pokud tedy nestvoří velkou koalici ČSSD a ODS a definitivně tak nestvrdí v zemi rakouský „proporz“, k němuž tak jako tak léta směrujeme. Podívejte se na městské rady v pěti největších městech v zemi. Pád Nečasovy vlády by znamenal hlavně konec iluzí, v nichž jsme poslední rok žili. Menšinová vláda, která by byla závislá na rozpoložení mysli Víta Bárty, je řešení, do nějž nemůže vážně jít žádný zodpovědný politik.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2011 pod titulkem Anketa: Dali byste v případě politické krize přednost menšinové vládě ODS s TOP 09, nebo předčasným volbám?