Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Léčba strachem

První lék vyrobený z marihuany dostal vstupenku na pulty českých lékáren. Je to dobrá, nebo špatná zpráva? Nemocní s roztroušenou sklerózou, pro něž je ústní sprej Sativex určen, ji určitě vítají. A stejně tak ji můžeme ocenit coby oficiální uznání léčivých účinků konopí. Přesto je příběh tohoto medikamentu především absurdní. 

Sativex bude v Česku bedlivě střežen. Recept s modrým pruhem jej řadí mezi nejpřísněji hlídané opiáty, a přestože diagnóz, na něž konopné výtažky prokazatelně pomáhají, je několik, užívat jej u nás budou smět jen pacienti s roztroušenou sklerózou na zmírnění svalové ztuhlosti. Navíc jen ti, jimž nepomohly žádné jiné léky. Strach ze zneužití Sativexu coby prostředku k navození marihuanového rauše má asi svou logiku, opatření, která tomu mají zabránit, však kráčejí v tradici protidrogové hysterie. Tím hlavním „regulátorem“ je totiž cena. V Česku zatím nebyla stanovena, dá se ale předpokládat, že se odvine od ceny v domovské Británii – léčba Sativexem tak pacienta s roztroušenou sklerózou vyjde ročně na zhruba 120 tisíc korun. Lék je ohodnocen tak vysoko, aby se vyplatilo jej hlídat a nevyplatilo prodávat na černém trhu.

Selský rozum velí připomenout, že vypěstovat si potřebné množství léčebného konopí na zahradě vyjde pacienta maximálně na pět tisíc ročně.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].