Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jednou nohou ven

Češi jsou v EU nespokojení a polovina by chtěla pryč

Květnová zpráva agentury STEM přinesla pozoruhodnou zvěst: důvěra Čechů v Evropskou unii klesla na historické minimum a po sedmi letech uvnitř by nyní nadpoloviční většina voličů v novém referendu o vstupu hlasovala proti. Informace jen rychle prolétla novinami, ačkoli je u čeho se zastavit – zejména když se poodhalí čísla, která se do médií nevešla.

 

Kontext především

Výzkumníci STEM sledují vztah Čechů k Unii od rozšíření v roce 2004 a pokládají vybranému vzorku populace stejné otázky: jestli jsou spokojení se členstvím, jestli Unii důvěřují a zda by hlasovali pro vstup, kdyby se o něm znovu konalo referendum. Na všechny zmíněné dotazy teď agentura posbírala nejvíc negativních odpovědí v historii průzkumu. Čechů spokojených se členstvím je stejně jako nespokojených, Unii důvěřuje 46 % – dosavadní minimum bylo 50 % –, a kdyby se nyní opakovalo referendum, 51 % by hlasovalo „děkuji, nechci“, oproti 49 % pro „ano“.

Příčiny klesající spokojenosti nejsou jasné. „Nikdy se neptáme konkrétně proč, zjišťujeme jen celkové naladění ve společnosti,“ říká k tomu Stanislav Hampl ze STEM. Hned ale dodává: „Z historie dat vychází, že rozhodující pro názor na EU je aktuální politicko…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].