Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Datle, Kafka, tanky a úředník

Imitace beduínského stanu, káva, datle a jeden spisovatel. Tak oslavila literaturu Saúdská Arábie, která byla v Praze čestným hostem 17. ročníku knižního veletrhu. Na majestátně se tyčícím stánku v Průmyslovém paláci byla spousta knih, prý rekordních 15 tun. Byly v nich hlavně fotografie pouště a velbloudů. Ale také tu ležely texty o tom, že „Kafka byl vedoucím představitelem psaní o přízracích“ a že „bývalý prezident Havel si osvojil metody nedávného indického lídra Mahátmy Gándhího“.

Režim, který zakazuje svobodnou myšlenku už ve chvíli, kdy si ji člověk jen pomyslí, totiž pro veletrh vydal v překladu do češtiny čtyřicetistránkové pojednání na téma dialog, debata, diskuse a názor a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Každý návštěvník si mohl tyto propagandistické publikace odnést v tašce a k tomu dostal krabičku datlí.

Ne všichni v Saúdské Arábii ale spokojeně jedí datle a pijí kávu. Spisovatel Abdu Chál napsal břitkou alegorii Spewing Sparks as Big as Castles (Chrlení jisker) kritizující prohnilost saúdské oligarchie a loni s ní vyhrál arabskou obdobu Bookerovy ceny. Čekat, že přijede jako součást oficiální delegace, by bylo naivní. Ale vysvětlit návštěvníkům, proč…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].