Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Peklo plné papežů

Robert Olen Butler (66), nositel Pulitzerovy ceny za povídky o vietnamské komunitě v USA, má na svém kontě už ke dvacítce titulů, z nichž každý je co do obsahu i stylu radikálně jiný než ty ostatní. A přesto se více než jako spisovatel proslavil jako muž, kterému v roce 2007 utekla manželka s mediálním magnátem, majitelem CNN a TBC Tedem Turnerem. V této souvislosti se Butlerovo jméno objevovalo nejen v bulváru, ale také v rádoby seriózních zpravodajstvích. Ne náhodou je tedy Hatcher McCord, hrdina jeho prózy nazvané

Peklo

a situované téměř výhradně tamtéž, hlavním moderátorem večerních televizních zpráv. A to jak v pozemských Spojených státech, tak ve všemi možnými historickými, skutečnými i fiktivními postavami přetékajícím pekle, kde se ke svému překvapení jednoho dne ocitne.

Od McCordových bývalých manželek přes celebrity až po papeže, skončili tam demokraticky všichni. Jak předvídatelně naivní George W. Bush, který čeká na Usámu před pekelným Domem panen, tak Clinton, podle kterého je Satan republikán, nebo jeho lepší polovička Hillary, podle níž Bill vyhrál volby jen díky konzumaci cheeseburgerů, čímž se připodobnil běžnému lidu. Ze světa písemnictví je zase rozkošně zparodována například chlapácká image Ernesta Hemingwaye včetně jeho tvorby a Satanovými nohsledy nejsou nikdo jiný než Hitler a Stalin. V Butlerově divoké představivosti víří vše od genocidy po únavné manželské hádky, přičemž nikdo nevyvázne bez trestu. Muka z největších přitom představuje moderní technický pokrok, a taková starozákonní královna Jezábel je tudíž odsouzena navěky pátrat po tom, jak se píšou e-maily.

Kdykoli se v Pekle vynoří vážná otázka typu, zda je lidská mysl svobodná nebo zda je i Satan vševědoucí, obratem ji shodí třeba parodie na psychoanalýzu. Podle Butlera má totiž i Satan problémy se svým otcem a s tím, co nazývá „Tátovou zasranou svatou vůlí“. Označit cokoli jako ústřední myšlenku proto není zrovna snadné. Možná je jí hříšná přirozenost lidstva, která je ovšem finálně mnohem zábavnější než izolace dokonalosti v Nebi.

Spíše než dobře vystavěný román se zápletkou připomíná Peklo volně propojenou řadu různě vtipných epizod s různě satirickým zabarvením. Některé narážky čtenáři neznajícímu detailně americké reálie, světovou literaturu a Bibli nutně uniknou a někdy by se autor měl prostě krotit. Byť tedy Butler svým Peklem patrně aspiroval na víc, v konečném efektu nabízí inteligentní odpočinkovou knihu na víkend.

 Autorka je amerikanistka.

Robert Olen Butler: Peklo

Přeložil Miroslav Jindra. Plus, 254 stran


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].