Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jako můra za světlem

Velký tvůrce Coppola natočil fascinující malý film

Z každého záběru filmu Tetro čiší radost filmařského veterána, že už nemusí sobě ani nikomu jinému nic dokazovat. Příběh o sbližování dvou bratrů, které rozděluje nevyřčené rodinné tajemství, si Francis Ford Coppola napsal sám a je to jeho první scénář od filmu Rozhovor (1974). Jak sám kdesi poznamenal, místo hraní golfu se v důchodu rozhodl točit si pro radost levné osobní filmy.

Na proslulého megalomana to je docela změna kurzu. Jeho kariéra se vzepjala do absolutních výšin v sedmé dekádě s Kmotrem (1972) a Apokalypsou (1979). Osmdesátá léta zastihla Coppolu v roli tvůrce ambiciózních propadáků. Z dluhů, které v tomto období nadělal, se vyhrabával dlouho. V devadesátých letech proto natočil pro hollywoodská studia na zakázku snímky jako Dracula (1992) a Vyvolávač deště (1997). Poté se jako režisér na deset let odmlčel.

Démonický otec

A v roce 2007 natočil zčistajasna za peníze z výnosů vlastního vinohradu film Youth Without Youth (2007). Snová filozofická poema podle prózy Mircey Eliadeho se nesetkala s jednoznačným přijetím, ale bylo jasné, že Coppola si natočil film do detailů úplně přesně tak, jak chtěl. A to platí i o Tetru.

Osmnáctiletý mladík Bennie (Alden Ehrenreich) se při týdenní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].