Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Padne vláda, nebo ne?

Nečasův plán vypadá realisticky, ale něco nehraje

Pokud dnes přemýšlíte, zda za pár týdnů nebudete muset znovu k volebním urnám, není po ruce nic, co by vás mohlo jednoznačně uklidnit. Otázku za milion totiž nejsou schopni zodpovědět ani sami hybatelé dění. Může to být prý za pár týdnů nebo taky za rok. Není tedy ani jasné, zda se Nečasovu kabinetu podaří dotáhnout do konce slibované reformy, kvůli nimž jeho členové drží svou vládu při životě.

 

28A_varianta_R18_2011_s.jpgBez sebe vybouchneme

Je jasné, že koalice z krize vyšla značně pošramocená. A nejsou to jen zdravotní potíže politiků (Alexandru Vondrovi vyhřezly ploténky, Petra Gazdíka zlobí žaludek), ale zejména – navzdory statečným úsměvům a ujišťování, že „přece nejsme malé děti“ – i jasně zhoršené vztahy. Minulý týden se politici koaličních stran mírně chytli i kvůli zdánlivé banalitě, jako je zasedací pořádek ve sněmovně, když členové Věcí veřejných odmítli sedět nejen vedle tří svých odpadlých kolegů, ale i třeba jen přes uličku od nich a požadovali jejich exemplární přesazení daleko do poslední lavice. Jenže jak upozorňuje politolog Stanislav Balík, koaliční vztahy na bodu mrazu měly ve výbavě téměř všechny předchozí tuzemské vlády, a přesto vládly.

Jak dlouho se to bude ještě dařit Nečasovu kabinetu, nad tím bezradně krčí rameny i sami politici. „Nejsem prorok, nevím to, neví to nikdo,“ kroutí hlavou šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Ale vzhledem k tomu, že kdyby byly teď volby, tak všechny tři vládní strany vybouchnou, tipoval bych, že vláda přežije ještě minimálně rok a půl.“ Schwarzenbergovi koaliční kolegové nejsou tak optimističtí – smrt prý může přijít náhle a za pár týdnů. „Může nastat jakákoli situace, která vládu rozkolísá,“ říká předsedkyně klubu VV Karolína Peake.

Vláda bude nicméně vládnout tak dlouho, tvrdí svorně všichni koaliční politici, aby prosadila zásadní reformy. A pokud by se byť jen jedinou z nich nepodařilo prosadit, další vládnutí nemá smysl. To se zdá být jasným stanoviskem, ale není. Naopak celá situace – a s ní možnost odhadnout vládní životnost – je vcelku nepřehledná. Do skupiny „zásadních reforem“ totiž řadí různí politici různé agendy, byť se všichni shodnou na důchodové, zdravotní a daňové. Vedle této trojice se nicméně v balíku klíčových změn objevuje také reforma vysokých škol, nový občanský zákoník, rozpočtové určení daní či sociální reforma. Premiér Petr Nečas pak před časem Hospodářským novinám představil svůj plán schválit změny postupně ve dvou krocích: první balík, obsahující startovací fázi důchodové a zdravotní reformy, by měl být ze stolu ještě před létem, druhý by měl přijít na řadu letos v zimě a šlo by o daně, další etapu penzijní reformy a reformu vysokých škol. S oběma balíky spojí vláda podle premiéra hlasování o důvěře.

I když se koalice zatím na „Nečasově plánu“ oficiálně neshodla, do určité míry se zdá realistický. Tedy alespoň jeho první část. První balík, o němž mluvil premiér, je totiž už ve sněmovně a má nakročeno ke schválení. Jde o „malou“ důchodovou reformu, v níž vláda mimo jiné reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, podle něhož jsou zdejší penze rozdělovány nespravedlivě vůči lidem s vyššími příjmy. Nebo o zákon o veřejném zdravotním pojištění, který je v první várce zdravotnických zákonů a který kromě zvýšených poplatků za pobyt v nemocnici zavádí standardy péče, čili jasné definování toho, na co máme nárok ze zdravotního pojištění. Je vysoce pravděpodobné, že sněmovna tyto zákony do léta schválí, a pokud s nimi vláda spojí hlasování o důvěře, před létem by měla mít první zkoušku za sebou. Pravděpodobnost posiluje také fakt, že dosavadní pravidla pro výpočet důchodů Ústavní soud zrušil k 30. září letošního roku, a pokud se nová pravidla neschválí, ocitnou se tuzemští důchodci ve značné nejistotě.

Některé další reformy jsou pak těsně před projednáním v kabinetu. Sociální reformou či občanským zákoníkem se teď zabývá Legislativní rada vlády, hned poté k textu zasednou ministři a počítá se s tím, že celá zásilka dorazí během června do sněmovny. „Jsem dohodnutý s premiérem, že občanský zákoník začneme projednávat na řádné či případně na mimořádné schůzi ještě před prázdninami,“ říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle plánu by měl kabinet do prázdnin schválit i „velkou“ důchodovou reformu a hlavní balík pěti zákonů zdravotnické reformy. A pokud se někde rýsuje možný problém, je to právě tady. Při nedávném hlasování o důvěře zvedli poslanci Věcí veřejných ruku pro současný kabinet jen pod podmínkou, že bude v koalici panovat všeobecná shoda nad těmito dvěma agendami. Přitom ale ODS a TOP 09 už mají za to, že u reformy penzí jsou základní obrysy dohodnuté. „Dolaďujeme detaily, ale zásadní spor už tam není,“ namítá ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Věci veřejné se ovšem ozvaly s požadavkem, aby mezi fondy, v nichž si nově budou lidé spořit na důchod, byl jeden státní. Státem garantovaný fond v minulosti prosazoval i premiér Nečas, TOP 09, jejíž ministři na konkrétní podobě reformy pracují, to ale odmítá.

A co se pěti zdravotnických zákonů týče – u nich ještě nejsou hotové ani obrysy. Koaliční schůzky na toto téma odsunula vládní krize a už dnes je jasné, že jednání budou složitá. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2011 pod titulkem Padne vláda, nebo ne?