Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Strč tam tu pistoli

Najít nelegální, nabitou a odjištěnou pistoli v autě řidiče při náhodné dopravní kontrole není běžná záležitost. Ještě méně běžné je, když jde o auto vysokého vládního úředníka. Bizarnost příběhu dodává čerstvá zpráva policie, že pistole ležela pod zadním sedadlem, čerstvě vyčištěná, bez jakýchkoli otisků a biologických stop, jako by ji tam někdo vytřepal z hadru, kterým pistoli čistil.

Vysoký vládní úředník Jaroslav Štefec byl v říjnu, kdy se příhoda stala, klíčovým mužem ministerstva obrany, jenž šéfoval týmu, který v tu dobu prověřoval podezřelé armádní obchody za posledních deset let. Kromě toho se o něm uvažovalo jako o budoucím kandidátovi na post šéfa plánovaného Národního úřadu pro vyzbrojování, který by získal kontrolu nad desetimiliardovými armádními obchody v budoucnu. A do třetice byl známým veřejným zastáncem zrušení – po léta kritizovaných – prostředníků při armádním obchodu se zbraněmi. A ještě jedna maličkost, Štefec má zbrojní pas a při kontrole ukázal policii i svoji legálně drženou pistoli, schovanou v přihrádce auta.

Policie pak obvinila Štefce z nedovoleného držení zbraně. Když minulý týden expertiza definitivně potvrdila, že se Štefec nelegální pistole ani nedotkl, a absurdní variantu, že by si sám vytřepal z nějakého obalu pistoli pod zadní sedadlo, vyloučila, stal se rázem z rutinně prověřované věci velký případ.

Je totiž zřejmé, že Štefcovi pistoli do auta někdo podstrčil a s největší pravděpodobností proto, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].