Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Portugalská agonie

Bylo jen otázkou času, kdy se ekonomická krize prolne s krizí politickou a začnou se vzájemně posilovat. Řecký premiér už téměř rok čelí protestům a stávkám kvůli škrtům, ke kterým byl přinucen věřiteli poté, co požádal státy eurozóny o záchrannou půjčku pro svoji zadluženou zemi. Irský premiér nedávno padl v předčasných volbách poté, co jeho vláda o podobnou půjčku požádala a začala drasticky škrtat. Ten portugalský padl koncem března už s předstihem, když chtěl ponižující půjčce předejít a prosadit se svojí menšinovou vládou reformy. Pak už bylo jen otázkou času, kdy nedůvěra finančních trhů a dramaticky vysoké úroky za vládní dluhopisy tak jako tak přinutí Portugalsko požádat o pomoc Evropskou unii. Stalo se tak ve středu minulý týden.

Bludný kruh

Za normálních okolností by to byla vlastně dobrá zpráva o konci jedné agonie, a dokonce by posílila naději, že Portugalskem série záchranných akcí započatá Řeckem skončí. Jenže je to právě politická krize v zemi, která celou situaci komplikuje. Legitimní vláda vznikne nejdříve po předčasných volbách, které budou 5. června, a do té doby musí Portugalsko zaplatit dohromady 12 miliard eur jako splátku úroků za předchozí půjčky. Kdyby si mělo tuto sumu půjčit prodejem dluhopisů na světových trzích, zaplatí obrovské úroky, které ho brzy položí na lopatky.

Také proto šéf Evropské komise José Manuel Barroso dosluhujícího portugalského premiéra Josého Sócrata ujistil, že jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].