Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bártovo impérium se hroutí

Nová fakta o fungování Věcí veřejných

Vít Bárta sice kvůli své korupční aféře rezignoval na post ministra dopravy, z politiky se ale odejít nechystá. Dál chce kandidovat na post šéfa Věcí veřejných a zároveň už ohlásil očistu svého jména, aby se opět mohl stát členem kabinetu. Odpověď na otázku, jestli se mu to povede, se teď skrývá především v rozpletení rébusu, zda skutečně za slib loajality uplácel své poslance, nebo ho naopak smetla diskreditační kampaň jeho vnitrostranických protivníků.

Chcete peníze?

Že Bárta mohl své poslance skutečně uplácet, není dnes opřeno jen o již zveřejněné svědectví místopředsedy VV Jaroslava Škárky. Jeho týden stará výpověď v Respektu, že od Bárty dostával měsíčně 55 tisíc korun za to, že k němu bude loajální a bude mlčet o neprůhledném financování strany, pobídla k řeči i další členy VV. Po Škárkovi tak promluvila i šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí, která přiznala, že se ji Bárta pokusil uplatit půlmilionem, aby veřejně nekritizovala jeho autoritativní politický styl.

S podobnou zkušeností se nyní Respektu svěřila i karlovarská poslankyně VV Jana Suchá. Politička, která se do sněmovny dostala zcela neplánovaně jen díky kroužkování voličů, tvrdí, že i jí Bárta nabídl peníze. Pár dní poté, co si poslanci letos v únoru zdanili náhrady a přišli tak o část platu, jim Bárta na jednání klubu řekl, ať se na něj klidně obrátí, pokud budou v nouzi. Vzápětí doplnil, že delegáty „obejdou jeho asistenti“ a proberou s nimi věc individuálně. „Za mnou přišel sám, za nějakou dobu si mě nechal zavolat z jednání sněmovny do předsálí a ptal se mě, zda nepotřebuji peníze,“ líčí Jana Suchá. „Řekl, že si všiml, že pracuji v advokacii, a že bychom to mohli prohnat přes ni. Na podrobnosti jsem se neptala, jen jsem řekla ne.“

Působilo to na ni prý divně, jako praktika z byznysového prostředí, kdy se lidé přes peníze a různé dohazování kšeftů preventivně zavazují svému dárci. Nepadlo ale ani slovo úplatek, takže věc nikde nenahlásila. „Ale nešlo ani o půjčku. Proč by mi taky někdo nabízel půjčku, když jsem si o ni neřekla,“ namítá poslankyně. Advokátka z Karlových Varů je podle svých kolegů neobyčejně samostatně uvažující osobou, která často klade nějaké otázky. Její „jinakostí“ vysvětluje nabídku peněz i poslanec Michal Babák, Bártův velký spojenec. „Nevíme, jak na ni a jak s ní mluvit,“ specifikuje potíže s kolegyní.

Podobně jako Suchá ani Škárka s Kočí se bezprostředně poté, co k uplácení mělo dojít, každopádně neobrátili na policii. Udělali to až v momentě, kdy o věci začala informovat média. Škárka nyní argumentuje, že nepočítal s tím, že se jeho výpověď dostane přes noviny tak rychle na veřejnost, a že se údajně v mezičase snažil opatřit další „neprůstřelné důkazy“ proti Bártovi. Jaké, to však už nekonkretizuje. Kočí zase osmidenní prodlevu vysvětluje tím, že se nejdřív na svoji stranu pokusila získat významné členy VV jako ministra vnitra Radka Johna, ministra školství Josefa Dobeše anebo další místopředsedkyni VV Lenku Andrýsovou a až když se jí to nepodařilo, obrátila se na státní zastupitelství, kde na Bártu podala trestní oznámení (půlmilionový obnos ihned poté, co jí ho Bárta předal, však uložila u notáře a nechala o tom sepsat záznam, který má nyní k dispozici policie).

Nikdo z kolegů se o tom se mnou nechtěl bavit, naopak na mě naléhali, abych si uvědomila, že tak vysoko jsme se dostali jen díky Vítkovi Bártovi, a že bychom mu to tedy měli oplatit, když je v těžké situaci, maximální loajalitou,“ říká Kočí. Ministr John schůzku s Kočí na téma „úplatek“ potvrzuje a jedním dechem dodává, že jejím slovům od začátku nepřikládal žádnou váhu. „O těch penězích mně pověděla, ale předtím mi už Vítek sdělil, že jí přesně tu samou částku půjčoval. Takže když začala mluvit o úplatku, nevěřil jsem jí,“ vysvětluje ministr John. „V té době jsem totiž už měl zprávy, že nás chce společně s Jardou Škárkou účelově poškodit. Proč? To zatím nevím, stále si dáváme dohromady informace.“

Škárka sice mohl chtít Bártu poškodit, protože ho ve straně politicky upozadil, Kočí ani Suchá ale žádný podobný motiv nikdy neměly. Naopak, byla to právě Kristýna Kočí, kdo se do poslední chvíle za partaj účastnil nejužších politických jednání v rámci koalice, a měla tak velký politický vliv. O ten se svým upozorněním na korupci připravila, neboť pak byla stejně jako Škárka vyloučena z poslaneckého klubu VV.

Sednout na něj natvrdo

Sám Bárta peníze pro Škárku, Kočí i Suchou vysvětluje jako „půjčky“, o něž ho požádali, což oni odmítají jako „lež“. Když nicméně s Bártou Respekt na toto téma vedl minulý týden rozhovor, opakovaně popřel, že by kterémukoli poslanci VV kdy dával nějaké peníze, ať už úplatek či půjčku. „Bral jsem to tak, že se jim přece kvůli tomu, že jsou v nějaké komplikované situaci, veřejně nevykálím na hlavu,“ říká dnes Bárta. Na co by ale potřebovali oba poslanci půjčit rychle tak vysoký obnos, Bárta nevysvětluje. To, že jim prostředky dal cash a nechtěl na ně dlužní úpis, zdůvodňuje tím, že mu to u lidí, jež znal a považoval za své přátele, bylo trapné.

Na otázku, kolika dalším poslancům ještě takhle „půjčil“, Bárta už neodpověděl a v chvatu odešel z tiskové konference, na níž minulý týden oznámil rezignaci. „Víc se k tomu nyní nebudu vyjadřovat,“ řekl jen. Přitom alespoň krátké vysvětlení by z jeho strany bylo namístě. Ministr Bárta by tak totiž mohl rozptýlit stále silnější podezření, že se skutečně pokusil poslance uplatit a že podobné nelegální metody používal i v řízení státu. Jak totiž nyní zjistila MF Dnes, právě tyhle praktiky Bárta nařizoval ještě nedávno coby šéf největší bezpečnostní agentury v zemi, ABL, svým lidem jako hlavní pracovní metodu, jak získat pro firmu nové zákazníky a jak si je co nejdéle udržet.

„Já si naprosto dokážu představit, že když mám opravdu velkého zajímavého zákazníka – a teď říkám extrém –, že na něj na dva dny nebo na týden posadíme někoho, abychom věděli, kde je, co dělá, s kým se stýká. A potom se pokusíme infiltrovat natvrdo do toho jeho prostředí. Pokud nemáte zmapovaného zákazníka, nemůžete ho ovládnout,“

citovala MF Dnes z Bártovy tři roky staré řeči před nejbližšími spolupracovníky, kde jim na toto téma rozdal „manuál moci“. Z něj vyplývá, že infiltrace měla probíhat doslova všemi prostředky: sledováním, kompromitací, zjišťováním intimností ze soukromého života potenciálních klientů. A nešlo jen o soukromou sféru, detektivové ABL se zaměřili i na sledování konkurenčních politiků na Praze 1 a 11.

„Je třeba si přiznat, jak se chováme – korumpujeme,“ popsal Bárta spolupracovníkům podstatu svých podnikatelských praktik. „Kde bereme odvahu, že my budeme lepší než elity současné? Zvláště pokud k pokoření současných elit použijeme metody stejně nevybíravé, ne-li zákeřnější, než které používají ony.“ Právě „pokoření současných elit“ si Bárta vytyčil jako svůj hlavní cíl v politice. Ne však proto, aby nastolil lepší systém, ale aby to ABL ekonomicky posílilo a on sám díky tomu získal moc opřenou o pevnou byznysovou základnu.

Výpověď poslanců o úplatcích jen posiluje podezření, že stejně jako v ABL si Bárta počínal i ve správě státu, který se po vstupu do vlády stal jeho hlavním klientem. A nemuselo jít zdaleka jen o možné uplácení. Jaroslav Škárka už do policejního protokolu vypověděl, že VV mohly být načerno financovány soukromými firmami, o nichž ve stranických účetních knihách není ani zmínka. „Na jisté společnosti jsem policii ve své výpovědi upozornil, nebudu je veřejně specifikovat, abych neohrozil vyšetřování,“ sděluje Škárka s tím, že někteří sponzoři mohli být jen nastrčení, a za některými mohl dokonce stát sám Bárta. Politici VV i Bárta nicméně tvrdí, že mají své účetnictví auditováno a vše je v něm v pořádku. Podrobnější pohled do majetkových poměrů jednoho z hlavních sponzorů strany, poslance a blízkého spolupracovníka Víta Bárty Michala Babáka, však ukazuje, že tak docela to platit nemusí.

Babák není chudý

Na lavičce v parku u kostela svatého Václava na pražském Andělu působí ekonomický expert VV Michal Babák poměrně spokojeně. Je sice noc a má za sebou právě celodenní snahu o záchranu „jednoty“ poslaneckého klubu, ale povedlo se: jeho spolustraníci právě vyloučili ze strany Kristýnu Kočí, která nahlásila korupci. Po dlouhém jednání v nedaleké centrále strany si potřeboval odskočit na čerstvý vzduch, proto se scházíme ve svěží jarní noci v parku.

Uvolněné úsměvy však brzy střídá vážná tvář – to když přijde řeč na financování VV. Během posledních tří let totiž Michal Babák poslal do kasy své partaje na darech šest milionů korun a dnes visí ve vzduchu otázka, jak si na tuto štědrost mohl vydělat. Jeho poradenská firma MxB podle informací v internetovém obchodním rejstříku totiž vykazuje nízké zisky. „Vydělávám dvě stě tisíc měsíčně, rozhodně nejsem chudý,“ říká Babák. Z takového platu však člověk jen velmi obtížně poskládá šest milionů na dárek straně, takže jak to Babák dokázal?

„Půjčil jsem si. Převážně z další firmy, kde jsem jednatelem,“ vysvětluje poslanec na druhý pokus a zmiňuje jihomoravskou společnost WCM CZ. Problém je ale v tom, že v uváděné firmě nemá Babák žádný majetkový podíl a že podle obchodního rejstříku navíc ještě před dvěma lety vykazovala ztrátu. Babák tento rozpor vysvětluje tím, že do WCM CZ přišla půjčka od „nejmenované fyzické osoby“, která se v hospodářském souhrnu ve sbírce listin nevykazuje jako zisk. Za tu pak měla společnost v developerském projektu postavit „nějaké domy v Blansku“, pak je prodala – a někde v tomto procesu si prý Babák od firmy půjčil, aby mohl sponzorovat VV. Proč by mu ale měl někdo půjčovat na sponzorování VV vysoké částky, když firma není jeho?

„Je jako kdyby moje,“ říká tajemně Babák. „Něco jsem už vrátil, něco stále dlužím. Splácel jsem z toho, že jsem minulý rok prodal akcie asi tak za třicet nebo čtyřicet milionů, teď přesně nevím.“ Na to, z jaké společnosti akcie pocházely, si ale Babák prý už také „nevzpomíná“, protože se „ta firma nějak přejmenovávala“. Po dalších otázkách však přiznává, že to vlastně říct nechce, dokud o loňské transakci nespraví další akcionáře.

Doložit dokumenty tuto spletitou historku o šesti milionech poslanec Babák zatím nedokáže. „Všechno vám dodám, až to budu mít u sebe pohromadě,“ slibuje. A s tím, že jeho šestimilionový dar vypadá podezřele jako peníze doručené přes prostředníka od někoho skrytého, si v tuto chvíli hlavu moc neláme. „To je prostě nesmysl,“ tvrdí Babák a po chvíli se vydává za ostatními kolegy slavit vyhazov Kristýny Kočí.

Kopu za vás, věřte mi

Mávnout takto ležérně rukou nad miliony v pokladně VV ale asi nepůjde. Rozpletení toho neprůhledného světa je totiž docela důležité. Může přinést odpověď nejen na otázku, zda Vít Bárta korumpoval poslanecké kolegy, ale i zda se ve VV nepraly špinavé peníze nebo se za nimi neskrývají sponzoři, kteří mají důvod zůstat v utajení. Například proto, že by kroky ministrů VV při tvorbě zákonů nebo zadávání lukrativních veřejných zakázek v rezortech spadajících pod VV směřovaly v jejich prospěch.

První zkoumání ukazuje, že například řada důležitých hráčů, aspoň v dopravním rezortu Víta Bárty, by měla důvod ke štědrosti. Bárta sice ihned po svém nástupu na dopravu veřejnost ráznými prohlášeními uklidnil (což je přesně postup, který svým manažerům doporučoval v citovaném „manuálu moci“), že bude v jejím zájmu bojovat proti předraženým dálnicím, jak ale teď zjistil server Aktuálně.cz, ve skutečnosti šel stavební lobby spíše na ruku. Významné stavitele dálnic a železnic sice nejdříve nutil ke snížení neadekvátních nákladů, poté však otočil a začal shánět peníze nejen na všechny předražené stavby naplánované jeho nechvalně známým předchůdcem Alešem Řebíčkem, nýbrž i na řadu dalších projektů, o jejichž smyslu je podle prvních analýz možné pochybovat.

Na řadě je nicméně teď především policie a žalobci, ti jediní mohou vnést do korupce a klientelismu kolem Víta Bárty jasno. Nový šéf protikorupční policie i nový nejvyšší státní zástupce tvrdí, že oproti minulosti budou požadovat razantní vyšetřování, bez ohledu na to, že by mohlo výrazně zasáhnout až do horních pater politické moci. „Už jsem ustavil pětičlenný vyšetřovací tým. Postupujeme neprodleně,“ říká ředitel protikorupční police Tomáš Martinec. Zda jde jen o slova jako u jeho předchůdců, či nový pozitivní trend, ukážou už nejbližší dny. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2011 pod titulkem Bártovo impérium se hroutí