Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Asi se k nám šel napít

Geolog Radek Mikuláš objevil stopu dinosaura na místě, kde by ji asi čekal málokdo – v Botanické zahradě v pražské Troji. Stopováním pradávných oblud se zabývá už léta a na kontě má třeba také nález stopy pravěkého obyvatele Čech na břehu Labe. Dinosauří ťápota bude zanedlouho vystavena v geologickém muzeu.

Zabýváte se stopováním dávno vymřelých monster. Čím je to zajímavé?

Stopy ukazují na život a jsou často jediným důkazem existence nějakého živočicha v konkrétním místě. Pokud tam totiž naleznete kost, nemusí to ještě nic znamenat – mohl ji třeba přinést proud řeky. Objevuji nejen stopy po lezení a chůzi, ale také otisky zubů zvířete třeba na zkamenělém krunýři želvy. Dá se tak zjistit, co ta pradávná zvířata pojídala.

Co zajímavého se našlo u nás?

Třeba u Loun byl objeven kámen se zvláštním otvorem, který před nějakými dvaceti miliony lety býval hnízdem pravěkého strakapouda. Šlo o druhý takový nález na světě a důležitou stopu. Na to, jak jsou ptáci jako živočišná skupina významní, je totiž jejich fosilní záznam prachbídný.

Jakého vlastního objevu si považujete nejvíc?

Asi kusu částečně zuhelnatělého dřeva starého dubu v Polabí u Čelákovic. Uložila ho povodeň a vytáhli ho těžaři píšku z hloubky zhruba šesti metrů. Ještě když stál živý les, před patnácti sty lety do jeho dřeva pravěký člověk vyřezal značku v podobě jakési hvězdice. Označovala zřejmě stezku podél řeky či nalezený zdroj potravy třeba včelího hnízda.

Jak jste se dostal k dinosaurům?

Nálezy dinosaurů u nás nikdy moc popisované nebyly. Skutečného českého dinosaura …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].