Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Trable nesmělého Jacka

Debut herce Hoffmana nepřekračuje limity divadelní předlohy

Philip Seymour Hoffman patří k nejzajímavějším a nejinteligentnějším hollywoodským hercům. Často hraje plaché zranitelné introverty, kteří v sobě dusí nevyslovené emoce. Nebojí se pro vyznění role vypadat hůře než ve skutečnosti: jeho charaktery mívají kromě zavalité postavy špatnou pleť nebo mastné, ulízané vlasy. Proto má logiku, že si pro svůj režijní debut vybral adaptaci hry svého kolegy z divadelní společnosti LAByrinth Boba Glaudiniho.

Chtěl-li si totiž zahrát i hlavní roli, neměl zdánlivě lepší volbu. Titulní hrdina filmu Jack se chystá vyplout spadá přesně do škatulky společenských outsiderů, na které má Hoffman patent. Osamělého řidiče limuzíny s nulovou zkušeností s ženami si koneckonců zahrál už v jevištní verzi příběhu. Jeho první režijní zkušenost přesto nedopadla přesvědčivě.

Mějte je rádi

Scénář může za to, že s Jackem je velmi složité se ztotožnit. Tenhle nesmělý chlapík k pohledání je sice evidentně dobrák s optimistickou povahou: milovat reggae tak jako on nemohou lidé s negativním přístupem k životu. Na výraz sounáležitosti s rastafariány si dokonce na hlavě pěstuje nesmělé dredy. Jinak je to ale tragéd k pohledání. Vyjadřuje se maximálně v jednoduchých větách, často popírajících gramatická pravidla. Jeho evidentní vnitřní tenze nejvíc vystoupí na povrch, když ho jeho jediní kamarádi Clyde (John Ortiz) a Lucy (Daphne Rubin…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].