Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Superhrubé chování

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Podle schválené novely zákona o dani z příjmu bude opět zrušena slavná superhrubá mzda. Nebyla by namístě omluva pro firmy, mzdové účtárny a všechny ty upracované účetní, kterým se to pořád mění a musí přetiskovat výkazy, předělávat výplatní pásky apod.?

Stačí připomenout, že ve vládě, která superhrubou mzdu zavedla, také vévodila ODS a seděli v ní pánové Kalousek, Nečas, Vondra i Schwarzenberg. Ano – Kalousek nám řekne, že to byl volební program ODS, se kterým nemá nic společného. Ale ke konzervativní vládě by se slušelo, že zaručí jakous takous institucionální stabilitu a stabilitu pravidel pro podnikání. Jako kdyby nestačilo, že destabilizace pravidel a institucí v této zemi pořád hrozí, protože opozice a vláda nehledají (a nechtějí hledat) společnou řeč v ničem, takže vždy reálně hrozí zrušení něčeho, co už bylo zavedeno.

 EU Observer napsal, že ti, kdo se nepřipojili k Paktu pro euro, budou muset při jeho projednávání za dveře. Týká se to Švédska, Británie, Maďarska a Česka. Samostatné summity eurozóny, které již odstartovaly a bude jich mnohem víc než pravidelných hodnocení Paktu pro euro, představují pro Českou republiku řádově větší problém.

 Německá televize Pro7 vyřadí nevhodné díly Simpsonových, ve kterých se žertuje na téma nehody v jaderné elektrárně. To se mi zdá ještě racionálnější a logičtější než výsledky voleb v Bádensku-Württembersku, které rozhodla havárie v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].