Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Magických deset

Cesta Radky Křivánkové od origami až k patentu na balení dárků

Činnost, kterou se občas zabývá víceméně každý z nás, dokázala přetvořit v tak přitažlivou podívanou, že její kreace obdivovali George Bush, princezna Diana, Michail Gorbačov i Václav Havel. Řeč je o balení dárků, z něhož Radka Křivánková (42) v polovině devadesátých let vytvořila prakticky úplně nový obor: jako první u nás začala místo papíru používat nejrůznější ozdoby, luxusní látky, barevné stuhy či korálky a vzájemně je kombinovat. Svým designem obsloužila desetitisíce zákazníků včetně firem typu Ford či Air France. A jejích knih s praktickými návody se dodnes prodalo celkem padesát tisíc kusů.

Drahokamy, satén a zlato

„Přede mnou to tady nikdo nedělal. V obchodech vám dárek tak maximálně opentlili a doma se zase o Vánocích každý mořil s uniformním papírem z papírnictví. Jenže pěkně zabalený dárek zásadně zvyšuje svoji přitažlivost. A ta ho pak lépe prodává,“ říká o svých začátcích Radka Křivánková. V první polovině devadesátých let jako bývalá aranžérka obchodního domu Kotva nemohla najít po mateřské práci. Navíc se rozváděla, a tak se o své dvě malé děti musela postarat sama. „Nebyla jsem perspektivní. A když už se nějaké místo našlo, třeba prodávat za pultem, nebyla jsem zase spokojená já. Chtěla jsem dělat něco zajímavého, u čeho bych mohla zažít pocit osobní svobody,“ vzpomíná.

A protože si už od dětství ráda hrála s papírem a později po vzoru japonských origami pořád něco „skládala“, při pohledu na tehdejší fádně upravené výlohy dostala nápad: i sebeobyčejnější věc může pěkným obalem získat na přitažlivosti. Pronajala si malý stánek v Kotvě a začala zákazníkům zakoupené dárky „zdobit“ po svém. Jenže vhodného materiálu tehdy k mání moc nebylo, a tak se pustila do shánění nejrůznějšího papíru s potisky, drahých látek, stuh, perleti, kamínků či barevných peříček snad po celém světě: dodnes jezdí například do Japonska, Indie či Izraele a má jich stovky druhů. „Zákazníků přibývalo a začínalo to být docela drama: musela jsem vymyslet důmyslný systém hlídání pro své děti. Naštěstí je balení dárků hravou prací, a tak se dětem líbilo mi pomáhat,“ vysvětluje.

Postupně také „její“ balicí technika nabývala na složitosti a od obyčejného „obalu“ za třicet korun balila třeba s použitím zlata, saténu či polodrahokamů i za několik tisíc. Podob je spousta: od dětské poetiky sněhuláků či zvířat až po „racionální“ vizáže například košil s kravatou, či dokonce pestrobarevných vějířů z bankovek. A tak na sebe dlouho nenechala čekat ani bohatší klientela: s objednávkou se pravidelně ozývají třeba z prezidentské kanceláře či nejrůznějších ministerstev. Radka Křivánková balila broušené sklo pro princeznu Dianu či starožitné hodiny pro Michaila Gorbačova, dárky pro své klienty, a to třeba i po tisíci kusech, si u ní balí také Siemens, Mitsubishi či T-Mobile.
V té době rozšířila svůj obchod až na jedenáct poboček v centru Prahy s padesáti zaměstnanci a obratem několika milionů ročně. To se psal rok 2004. Jenže časem se objevila konkurence, přišla krize a v centru Prahy se začaly výrazně zvyšovat nájmy. Radka Křivánková se tedy rozhodla pro trochu jinou, něco jako „autorskou“ cestu a většinu poboček zrušila. „Na auto a vlastní byt jsem si vydělala a své děti zabezpečila, víc jsem si nemohla vlastně přát. A tak jsem se pustila pomocí knih do popularizace svých nápadů. Prostě v nich učím nejrůznější triky, jak třeba z malého papírku vyrobit růži či karafiát nebo jak zabalit neforemný dárek,“ říká.

V současnosti pořádá hlavně kurzy balení pro nejrůznější firmy, obchody s květinami či šperky, ale i pro soukromníky (dopřála si jej třeba manželka egyptského velvyslance) a některým tak pomohla nastartovat vlastní podnikání v oboru. Pravidlo totiž velí, že dárek se musí zabalit do magické hranice deseti minut, jinak zákazník uteče. Podnikání teď ovšem limituje fakt, že majitelka know-how má pětiměsíční dítě s novým partnerem. „Pochází z Dubaje, a tak přemýšlím, že bych luxusní balení dárků přenesla právě tam,“ plánuje budoucnost Radka Křivánková. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].