Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Věci veřejné výbušné

Informace publikované v tomto čísle mají výbušný rozměr – poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka říká, že je placen ministrem Vítem Bártou, aby mlčel o praktikách používaných uvnitř strany.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

K této informaci jsme se dostali při normálním sběru podkladů pro článek o Věcech veřejných, které si brzy budou volit nové vedení. Poslanec Škárka měl pro současné vedení Věcí veřejných jen slova kritiky a v jeden okamžik neopatrně zmínil při debatě s redaktory, že v obálce dostává peníze za mlčení. Na další jednání si proto redaktoři vzali skrytý diktafon, aby mohli tuto informaci nahrát, ačkoli si poslanec Škárka vymiňoval, že by se jeho jméno nemělo v článku objevit. Respekt ještě nikdy neporušil dohodu, že nezveřejní zdroj informace, pokud si to tento zdroj nepřeje.

Přijde nám ale jednoznačné, že tohle je přesně ten moment, kdy je nutné to udělat. Novináři tu nejsou od toho, aby s politiky sdíleli tajemství. Nebo ještě hůře, aby ho zveřejňovali s odkazem na utajený zdroj, jemuž by tak bylo umožněno nenést za tu informaci odpovědnost. Takové hry odmítáme hrát. V rozhodnutí nás utvrdily dva momenty. Zaprvé, Škárka mluví o sobě, tedy že on přijímal peníze. Zadruhé, zjistili jsme, že někteří členové Věcí veřejných o možném placení poslance vědí už delší čas. Pan Škárka byl o našem rozhodnutí vše zveřejnit zpraven.

V tuto chvíli není v našich silách dokázat, že je to tak či onak, a nemáme ambici se tvářit, že známe pravdu. Pokud si ministr Bárta kupuje od svých vlivných spolustraníků a politiků mlčení a loajalitu za peníze, je to vážná rána principům demokratické politiky. Současně se dárce i obdarovaný dopouštějí minimálně daňových úniků. Pokud si naopak poslanec Škárka vymýšlí, je to rovněž trestný čin (pomluva ministra Bárty), ale především to svědčí o špatné atmosféře ve Věcech veřejných a o tom, že vláda stojí na plovoucích základech. Jak může něco prosadit, když si jdou lidé v jedné straně takto po krku?

Více si přečtete na str. 17 v článku Ivany Svobodové a Ondřeje Kundry.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].