Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vondra by měl odejít

Pokud někdo minulý čtvrtek později zasedl k televizi a pustil si zpravodajské Události, mohl nabýt dojmu, že se tu dramaticky mění politická kultura. Miroslav Kalousek se omlouval za absenci „pokory“, „sebestřednou aroganci“, a dokonce mluvil o nutnosti podat „rezignaci ještě dnes“. Po chvilce se ale divák uklidnil, nic se nemění, protože Kalousek překvapivě nemluvil o sobě, ale o ministru Alexandru Vondrovi.

Nemilosrdná politika

Ta energie, kterou Miroslav Kalousek věnuje boji s Vondrou, je pozoruhodná. Nejdříve osobně zaštiťuje vyšetřování Finančního analytického útvaru (FAÚ), který řešil kauzu ProMoPro. Pak zase, kde to jen jde, požaduje Vondrovu hlavu. Jak to kontrastuje s jeho výroky k jiným velkým skandálům současnosti: tunelování Státního fondu životního prostředí lidmi od ministra Drobila a sledování opozice ze strany detektivní kanceláře ABL na Praze 11. K první z nich uvedl: „Reagovat musí především ODS. My jako koaliční partneři jim do toho nebudeme nějakými prohlášeními zasahovat.“ A ke druhé pak sdělil: „Je to znepokojující, ale dokud se to nevyřeší, doporučuji neplýtvat silnými slovy.“

Je zkrátka evidentní, že Kalouska žene chuť pomsty. S Vondrou jsou letití rivalové a hlavně – dnešní ministr obrany začal rušit ve svém rezortu vazby, které tam kdysi Kalousek pomáhal vytvářet.

To je ale jen jedna rovina sporu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].