Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Užitečný skandál

Tři evropští poslanci sedli na lep novinářům přestrojeným za lobbisty a ukázali, že jsou za peníze ochotní stát se prodlouženou rukou téměř kohokoli. Pro celý europarlament, který stále bojuje o své místo na unijním mocenském nebi a o důvěru lidí, je to těžká rána. Co dodat k aféře, která minulý týden zajistila palcové titulky novin? Jediné – že dopadla, zatím, vlastně dobře.

Množství menší než malé

Europoslanců je přes sedm set a novináři z britského listu The Sunday Times, kteří příběh přinesli, oslovili s nabídkou pracovat na zákonech v zájmu fiktivní firmy zhruba stovku z nich. Jak Respektu popsal jeden z reportérů The Sunday Times, téměř padesát zareagovalo na e-mail, dopis či telefon a vyžádalo si další informace. Jakmile zjistili, že by měli svými pozměňovacími návrhy ovlivnit právě schvalovanou novou finanční regulaci, většina z nich odmítla. Zůstalo čtrnáct, z nichž ale těch skutečně ochotných jít do toho za sto tisíc eur ročně bylo „čtyři až pět“. Tedy čtyři až pět procent. Když podobnou věc zkoušela v Česku předloni MF Dnes, oslovila desítku poslanců (novináři v přestrojení nabízeli milion korun za změnu loterijního zákona), chytli se tři. Tedy třicet procent.

Do pasti spadli Slovinec, Rakušan a Rumun, ale britští novináři tvrdí, že to byla náhoda. Oslovili poslance napříč celou Evropou a klíčem k výběru bylo prý spíše to, že mělo jít o zkušeného politika s nějakou funkcí, který se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].