Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Divný národ

My Poláci nejsme tak nevinní, jak bychom chtěli

Kniha ještě nevyšla, a přesto se o ní už celé měsíce psalo jako o „nejdůležitější vydavatelské události roku 2011“. Píší o ní noviny. V televizi o ní diskutují novináři a politici. Stačí naťukat do vyhledávače první slovo titulu a objeví se stovky, ne-li tisíce odkazů. Na internetových fórech se to hemží komentáři. Některé jsou plné pobouření, zuřivosti a nenávisti k autorovi. Spílají mu do zrádců, zaprodanců, lhářů, podvodníků, otroků mamonu. Rozzuření blogeři se zaříkávají, že knihu nevezmou do ruky a v žádném případě si ji nekoupí, aby tomu bídákovi a prašivci nedali vydělat. Vzniklo dokonce i společenské hnutí za bojkot vydavatelství, které ji chce vydat. Objevilo se i volání po tom vyřídit si to pěstmi a v soudních procesech.

Zlaté žně

Samozřejmě, ozývají se i jiné názory, které charakterizuje poněkud jiný tón. Klidnější, bez pohrdání a agrese. Ti rozumnější navrhovali počkat, až kniha vyjde, přečíst si ji a až poté ji eventuálně začít pomlouvat. Některé z těchto hlasů tvrdí, že si knížku nekoupí, protože obsahuje dobře známou pravdu, takže je to škoda peněz. Zdá se však, že hlasů volajících po rozumu a zachování míry je méně.

Ptáte se, co je to za knihu? Je to historická kniha. O čem? Samozřejmě, o Polácích a Židech. Napsal ji polský sociolog a historik Jan Tomasz Gross, desítky let žijící ve Spojených státech. Její název zní Zlaté žně (kniha vyšla v Polsku před…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].