Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rozum a Bydžov

Představte si nebezpečného násilníka, kterému soud zakáže vstup na fotbalový stadion. Rváč si ale na úřadě změní jméno a drze se dostaví k bráně před ligovým finále. Všichni vědí, že je to on, má stejnou zjizvenou tvář, stejné okované boty, stejně agresivní chování. Pustí ho dovnitř? Pokud se o odpověď právě přihlásil váš selský rozum, chyba. České řešení vypadá takhle: náš bojechtivý hrdina vchází hlavní branou a policie na koních obušky rozhání mírumilovné fanoušky, kteří mu stojí v cestě. Má přece v papírech jiné jméno.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Krásný nový Vandas

Nad týden starými událostmi v Novém Bydžově skutečně zůstává rozum stát. Během soudního procesu s Dělnickou stranou často zaznívala námitka, že zákaz nemá cenu, protože Vandasův spolek neonacistů se přejmenuje a pojede se dál. Bylo správné, že soud nevzal tuhle obavu v potaz, ostatně není tu od toho, aby taktizoval, ale aby vymáhal právo. Smutné ovšem je, že se lehce předvídatelnou možností zjevně nezabýval nikdo jiný. Až nyní zjišťujeme, že neexistuje žádný scénář, jak se znovuzrozenou fašistickou partají zacházet, a že úřady volí nebezpečnou strategii – považují ji za nový, minulostí nezatížený spolek.

O dalším zákazu strany s pozměněným názvem (Dělnická strana sociální spravedlnosti) se tak zatím nemluví, ačkoli se své předchůdkyni podobá jako vejce vejci. Na demonstrace pořádané ve městech se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].