Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Opakovaná chyba

Bohuslava Sobotku nebude v budoucnosti zřejmě příliš mrzet, že vyhrál tak těsně. Mnohem větší bolehlav mu pravděpodobně způsobí fakt, že sociální demokraté za jeho zástupce zvolili jeho rivala Michala Haška. Tím, že poraženému kandidátovi na šéfovskou funkci dali post prvního místopředsedy, chtěli straníci udělat krok ke smíření, ale historie ukazuje, že spolupráce velkých protivníků ve vedení strany většinou dopadne opačně.

I když Sobotka a Hašek říkají, že mezi nimi nepanuje napětí, je to přesně naopak. Nechuť jednoho k druhému je cítit z každého pohledu a náznaků. A sjezd vyjevil, že nechutenství se rozšířilo také do nižších pater strany. Dokládá to například i rozhodnutí bývalého ministra vnitra Martina Peciny, který se po Sobotkově zvolení rozhodl složit poslanecký mandát a stahuje se z politiky. Jde o nečekaně hysterické gesto, které naznačuje, že řadě lidí se během pár vteřin zhroutily politické plány. Silná slova si před delegáty vyměňovali i politici jako Škromach či Rath.

Je proto více než zřejmé, že střet bude pokračovat a tandem Sobotka-Hašek se zadrhne. Oba pánové se budou přetahovat o směřování strany, o místo na tiskových konferencích, o pozornost veřejnosti i spolustraníků. Hašek je člověk, který rád ukazuje, že měl pravdu, a tak to bude Sobotkovi dokazovat, kde to jen půjde.

Toto vedení nevedení přichází v nejméně vhodnou dobu. Sociální demokraté působí ztraceně a marně pro svou stranu hledají fungující koncept. Má být více vlevo?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].