Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Drama v pavilonu B

Sobotka vyhrál, Rath se popral, Škromach je komunista a ČSSD vyslala signál

Podobně velkolepou akci stárnoucí pavilon B brněnského výstaviště už dlouho nezažil. Šest stovek sociálních demokratů se sem sjelo k volbě nového partajního předsedy a dost možná i budoucího premiéra. Po experimentu s dryáčnickým a nepopulárním Jiřím Paroubkem se tu v Brně hledal někdo, kdo straně dodá nový šmrnc, zajímavý program i tvář. Volba to byla napínavá i zábavná.

Hašek o krok dál

Oproti minulým podobným sešlostem nebylo v Brně dopředu jasné, kdo vyhraje. A žádný z duelantů – ani jihomoravský hejtman Michal Hašek, ani dlouholetý místopředseda Bohuslav Sobotka – zároveň dopředu neřekl, kam by chtěl ČSSD, a tím pádem i Česko, vést. To si nechali až sem na výstaviště.

Jako první jde na věc hejtman Hašek. Někteří straníci ho veřejně obvinili, že pokukuje po politické „rychlokvašce“ Věci veřejné coby svém budoucím koaličním partnerovi, a tak teď Hašek v projevu říká, že véčka směřují do propadliště dějin a že s nimi nechce mít nic společného. Stejně tak s komunisty. Jeho protikandidát Bohuslav Sobotka slibuje ve své řeči v podstatě totéž co Hašek. Jen přidává, že on nemusí pokukovat po žádném koaličním partnerovi, protože pod ním strana vyhraje ve volbách tak výrazně, že se o ni budou všichni prát. Před sjezdem Haškův protivník tvrdil, že získá do sněmovny čtyřicet procent hlasů, ale to mu nikdo nevěřil, tak teď slevuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].