Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

V dobré společnosti

Britská prestižní univerzita šlápla vedle

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Když Adolphe Miliband dorazil v roce 1940 konečně do Londýna, věděl, co se patří. Hned zkraje si změnil své křestní jméno na Ralph. V Evropě běžela naplno válka mezi totalitním režimem a zbytky demokracie. Jmenovec Adolf Hitler byl ostatně důvodem, proč přejmenovaný Ralph Miliband, potomek polských Židů, starý kontinent opustil a spolu s rodiči našel nový domov za kanálem La Manche.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

O sedmdesát jedna let později, v březnu 2011, seděl Ralphův syn a dnešní předseda Labouristické strany Ed Miliband v pohodlném křesle studia BBC a netajil se rozhořčením. Jeho otec to v Británii dotáhl daleko. Vystudoval prestižní univerzitu The London School of Economics and Political Science (LSE) a více než dvacet let na ní vyučoval. Jako uznávaný marxista (kritizující drtivě poměry v tehdejším sovětském bloku) se stal kultovní figurou a na londýnské ekonomické škole se každoročně na jeho počest koná série přednášek. Vystupovali na ní známí hosté jako politolog Robert Kagan, bývalý prezident Finska a držitel Nobelovy ceny Martti Ahtisaari nebo sociolog Zygmunt Bauman. Vloni na jaře ale na téma „Libye včera, dnes a zítra“ promluvil jiný pozoruhodný řečník, syn libyjského diktátora Muammara Kaddáfího Saíf.

„Představa, že Saíf Kaddáfí přednáší jménem mého otce, je strašná, zjevně nejenom pro něj, ale pro celou naši rodinu,“ durdil se předminulý týden na televizních obrazovkách Ed…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].