Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Tajemství vládní kuchyně

Proč drhnou české reformy

Tak strmý propad popularity zatím žádná tuzemská vláda nezažila. Nečase a spol. k moci před pár měsíci vynesla rekordní podpora, teď jde o druhý nejméně oblíbený tým v historii Česka. Jedna aféra střídá druhou a veřejnost si stěžuje, že vládě vůbec nerozumí. Političtí lídři v tom ale samozřejmě nejsou sami: stejně jako námitky proti jejich zmatkům platí zjištění, že Češi si stále nezvykli na to, že pokud něco chtějí, musí si o to umět říct.

Viditelný stres

Liberecký pekař Jiří Bláha loni před Vánocemi přemýšlel o všem možném, ale obavy, že ho možná čekají nejtěžší léta jeho kariéry, ho rozhodně netrápily. Jako novopečený držitel ocenění Živnostník roku, které každoročně vytahuje na světlo výjimečné podnikatele této země, plánoval, jak bude dál rozšiřovat svůj podnik. Bylo na čem stavět: od okamžiku, kdy s manželkou hned zkraje devadesátých let začal v řadovém paneláku péct první housky a bochníky chleba, se docela vypracoval – dnes jeho firma dává práci sto čtyřiceti lidem a s osmi obchody má roční obrat sedmdesát milionů.

Teď na jaře je ale všechno jinak. Vláda oznámila plošné zvýšení DPH z deseti na čtrnáct, respektive sedmnáct a půl procenta, což povede k potížím. Čeští živnostníci během let ustáli několikeré zdražení vstupů, nyní však tvrdí, že se blížíme k bodu zlomu. V případě liberecké pekárny se hraje o to, že Jiří Bláha bude nucen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].