Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Ptačí sexy slabiky

Po dlouhých měsících zimního ticha zaznívají v české krajině a ulicích měst známé hlasy ptačích pěvců. O důvodech jejich neúnavného počínání včetně napodobování znělek mobilních telefonů jsme si povídali s etoložkou Terezou Petruskovou.

Kteří ptáci se s jarem ozývají nejdříve?

Prvním bývá obvykle skřivan se svým bohatým a variabilním zpěvem a to přesně podle pranostiky: na Hromnice skřivan musí vrznout, i kdyby měl zmrznout. Ale už v lednu byli ve slunných dnech slyšet kosi a sýkorky, teď se přidali například brhlíci nebo zvonci. Jak se ale budou postupně vracet pěvci ze zimovišť, bude se celý ten sbor kompletovat: jde zhruba o stovku druhů a co do počtu o miliony ptačích zpěváků.

Proč se ptáci na rozdíl od jiných zvířat o svá teritoria a samičky neperou, proč spolu zápasí zrovna ve zpěvu?

Když na to dojde, tak se také poperou. Zpěvem předvádějí svoji sílu a energii a velmi dobře podle něj odhadnou, jak je který ze „soupeřících“ zpěváků zdatný. A slouží právě k tomu, aby se vyhnuli přímému střetu, při němž riskují zranění od soka nebo napadení predátorem kvůli své nepozornosti. Když se ale setkají dva stejně silní samečci, tak s největší pravděpodobností ke střetu dojde a na jejich zpěvu je to poznat už chvíli před tím: sameček ztiší zpěv a přesune se blíž k sokovi. Dává tak najevo svoje sebevědomí. Je to podobné, jako když člověk během hádky najednou začne mluvit pevně a ledově klidně – většinou to znamená nejvyšší stav pohotovosti.

A jak složité jsou hudební motivy ptačího zpěvu? Jsou to jen jednoduché trylky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].