Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jistotu nemáme

Rychlá a překvapivá rozhodnutí vlády o penzijní reformě a zvyšování DPH působí zmateně. Její návrhy kritizují i ekonomové sdružení v poradním orgánu vlády NERV, ačkoli se jimi ministři zaštiťují. „Skokové navýšení DPH během jednoho roku považuji za radikální,“ říká jeden z jeho členů Petr Zahradník.

Vláda rozhodla o skokovém sblížení sazeb DPH, která má už příští rok činit 17,5 procenta, a to bez výjimky. Když to porovnáte s původním návrhem vlády sjednotit DPH na dvacet procent, je v tom nějaký výrazný rozdíl?

Rozdíl je v tom, že se to sbližování bude dít postupně, byť v intervalu jediného roku, což považuji za radikální. Také jsem od nikoho z vlády nezaslechl, jakým způsobem bude probíhat případná kompenzace pro sociálně a ekonomicky slabší skupiny obyvatelstva. Bude to v pravomoci ministra práce a sociálních věcí a jiných ministrů? Nebo bude vyhlášena povinná valorizace, tedy automatické navyšování platů v závislosti na inflaci, jako to bylo v devadesátých letech? Takový nebo jiný nástroj bych považoval za přiměřený minimálně po startovací dobu důchodové reformy.

Co přesně NERV vládě ohledně DPH tedy doporučoval?

Zaprvé to bylo právě pomalé sbližování obou sazeb na úroveň 17 až 19 procent. Doporučovali jsme ale, aby se to dělo v delším časovém intervalu. V postkrizové době, kdy je proces ekonomického oživení křehký, by to mohlo trvat pět let i déle.

Jaká rizika tak rychlé navýšení může přinést?

Rizika jsou spíš politická – vláda nemusí dosáhnout odpovídající podpory společnosti, byť by si to zasloužila více než v případě prvního návrhu navýšení DPH na dvacet procent. Takto se může stát, že budeme o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].