Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Budou jako my

Lidstvo začíná vážně přemýšlet o tom, jak se připravit na setkání s mimozemskou civilizací

Těžko si představit větší marnost než sledovat den po dni na monitoru nudné výpočty, které ani po letech nevedou k žádnému výsledku. Naděje, jež vystudovaného lesníka a otce tří dětí Dušana Vykouřila žene dopředu, má ovšem výtečný zvuk: zásadní objev, který změní osud této planety.

Vykouřil se už deset let podílí na mezinárodním programu SETI, v jehož rámci podobně jako desítky tisíc kolegů po celém světě pátrá po mimozemšťanech. Díky připojení na internet poskytuje část výkonu svého počítače k analýze signálů, které zaznamenaly vědecké teleskopy ve vesmíru. A představa, že by se zrovna v jeho počítači objevil signál vyslaný mimozemskou civilizací, je prostě vzrušující.

Téma už dávno nepřitahuje jen blouznivce, kteří milují teorie spiknutí a vidí létající talíř při každé bouřce. Výzkum táhnou světové kapacity v oboru astronomie a pátrání po UFO má vlastní prostor na většině špičkových kongresů. Zatím jsme toho moc nezachytili, ale to neznamená, že na stole nejsou zásadní otázky. Co budeme dělat, když se signál vyrobený inteligentními mimozemskými bytostmi podaří zachytit? Kdo se o tom má dozvědět jako první? Nebylo by lepší celou věc utajit? A má se lidstvo vůbec pokoušet mimozemšťany samo oslovit? Žádný univerzální postup zatím neexistuje, ale začíná se hledat. A to dokonce i na půdě OSN.

Hledání pokračuje

Přes mizivé výsledky pátrání po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].