Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vlna před Evropou

Itálie se bojí přílivu přistěhovalců ze severní Afriky

Musíme zastavit ilegální imigraci. Jestli to neuděláme, tak bude Evropa černá. Bude to světadíl různých náboženství, změní se,“ strašil před půl rokem vrcholný politik, který ale nepochází z řad pravicových populistů, a dokonce ani z Evropy. „Nevíme, jak budou na příval hladovějících a nevzdělaných Afričanů reagovat bělošští, křesťanští Evropané. Nevíme, jestli Evropa zůstane sjednoceným, vyspělým kontinentem, nebo bude zničená jako Řím po nájezdech barbarů,“ pokračoval dále a jistě mluvil řadě Evropanů z duše.

Byl to Muammar Kaddáfí, kdo takto během letní návštěvy varoval Italy a prezentoval se jako ochránce evropských hranic. Libyjský diktátor teď ztrácí moc, v jeho panství hrozí občanská válka a italští politici se bojí, že se jeho varování uskuteční.

„Hrozí exodus biblických rozměrů,“

bál se předminulý týden italský ministr zahraničí Franco Frattini. Předpověděl, že Apeniny zaplaví vlna tří set tisíc přistěhovalců, která Itálii „pošle do kolen“. Evropskou unii požádal o finanční podporu a o rozdělení utečenců do všech členských států.

Zatím ale na italské ostrovy ve Středozemním moři nedoplula žádná loď s uprchlíky z Libye. Jedinou známkou „exodu“ bylo pět tisíc Tunisanů, kteří předminulý týden přistáli na malém italském ostrově Lampedusa, vzdáleném jen zhruba sto kilometrů od severoafrických břehů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].