Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kultura stáří

Jak se zrodil a co přináší plán na zvýšení DPH

Ta rozhodnost překvapila novináře a mnohdy i samotné politiky. Ještě v polovině týdne ministři mluvili o složité diskusi, ale ve středu odpoledne najednou oznámili předáci koaličních stran dohodu na plošném zvýšení DPH na 20 procent. „Musíme zaplatit důchodovou reformu, teď, nebo nikdy,“ nechal se slyšet premiér a odmítl varování, že škrtit kulturu, stavebnictví nebo léky se možná krutě vymstí. Jak se vlastně nečekaná shoda narodila a co přesně politici české společnosti ordinují?

Stojí to za to

Pro začátek se vypravme za mužem, který se sice osudného středečního jednání neúčastnil, ale byl to on, kdo se nejhlasitěji ozýval proti dopadům vyšší DPH na českou společnost. Není divu – během posledních pár dnů se Jiřímu Besserovi před očima objevila petice umělců volajících po záchraně knih či odborné analýzy připomínající Lotyšsko, kde se po razantním zvýšení DPH propadl knižní trh o 22 procent a do problémů se dostala prakticky celá kulturní scéna.

„Hovořil jsem s několika kolegy ministry a všichni souhlasili, je to ohrožení vzdělanostní společnosti,“ říká Jiří Besser. Argumentů má po ruce dost. Tiskoviny jsou dnes v míře, jakou navrhuje koalice, zdaněny jen v naprostém minimu evropských zemí – a především těch, které se dostaly blízko bankrotu. Velká část je od daní podobně jako další kulturní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].