Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Černá a bílá

Čestmír Kopecký je neúnavný propagátor nekomerčních projektů. Nyní protlačil do distribuce pásmo dvou studentských dokumentů. Jejich aktéři se naturelem liší natolik, že se zdá, jako by obývali dva úplně odlišné mentální vesmíry.

Hrdina snímku Tomáše Weinreba Všechno je sračka Miroslav David ventiluje na kameru frustraci ze svého života i ze společnosti. Bělovlasý šedesátník ze sebe chrlí vášnivé litanie proti politikům a celému světu. Býval přítelem Olgy Hepnarové, která v roce 1973 najela na tramvajový ostrůvek a zabila osm lidí, a zdá se, že jej tragická událost dodnes poznamenává. Pomyslný protiklad k němu vytváří čerstvě ovdovělá Jarmila Boršková, matka režisérky filmu Od višní do višní. Je to vitální a vtipná dáma, kterou její dcera Jana průběžně natáčí po dobu jednoho roku. Bodrá důchodkyně z Přerova čerpá energii z neochvějné víry v Boha a umí se radovat z maličkostí.

Že by tu vedle sebe producentova ruka postavila dva protikladné přístupy k životu? Jeden prodchnutý nenávistí a negací a ten druhý vyznačující se optimismem a smířením? Tak jednoduché to rozhodně není. Miroslav David totiž na pár místech projevuje citlivé srdce, a to i v těch případech, v nichž už mnohým z nás okoralo. Spílá například doktorce, jež odmítla vyšetřit bezdomovce, který poté zemřel. Nebo se rozčiluje nad slovenskými policisty, kteří šikanovali romské školáky a ještě si je při tom natáčeli na video. A ze vzpomínek Jarmily Borškové na svého muže zase vysvítá, že její…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].