Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Kluci z kola ven

České školství se vyrovnává s historickým propadem výkonnosti našich dětí

Nadcházející plesová sezona může přinést spoustu překvapení. Zvláště těm, kdo zabloudí na maturitní ples. Při pohledu na parket nemůže nikomu uniknout, že zatímco studentky víceletých gymnázií nemají o tanečníky nouzi, dívky ze čtyřletých gymnázií jsou na tom o poznání hůř. Černé obleky kluků v jejich třídách skoro nenajdeme.

Letmý dojem z tanečního sálu – tedy že pubertální hoši a český vzdělávací systém si zoufale nerozumějí – dokonale vystihuje současnou realitu. Poslední mezinárodní výzkum PISA zveřejněný na konci roku 2010, který zjišťuje úroveň čtenářských, matematických a přírodovědných kompetencí, totiž ukazuje, že místní patnáctileté děti se od roku 2000 neustále zhoršují. A za jejich propad mohou hlavně chlapci. Jak je to možné?

Neumíme je učit

V posledním testu čtenářské gramotnosti dosáhli čeští žáci jen podprůměrných výsledků, mezi 34 zeměmi OECD skončili osmí od konce (horší než my je Slovensko, Izrael, Lucembursko, Rakousko, Turecko, Chile a Mexiko). Co je ale důležitější: patříme mezi čtyři státy, které se od roku 2000 hodně zhoršily (jde ještě o Austrálii, Švédsko a Irsko). „Na celkovém zhoršení se podílejí zejména chlapci,“ říká Jana Palečková, která má mezinárodní výzkumy v Ústavu pro informace ve vzdělávání na starosti. Česká děvčata jsou na tom v posledním desetiletí stále zhruba stejně,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].