Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Víme, kde jste

Když psal George Orwell před šedesáti lety román 1984, nejspíš si nedokázal představit, kolik vznikne technologií, které jeho chmurnou vizi přiblíží realitě. Běžně se dnes dají koupit zařízení, jež kombinují družicový systém GPS se signálem mobilních telefonů, a dokážou tak sledovat člověka doslova na každém kroku. Přitom dotyčný vůbec nemusí tušit, že někdo ví o jeho pohybu úplně všechno.

Jak to funguje? Malá krabička, případně náramek, má v sobě GPS čip, který zajistí informaci o poloze. Pomocí mobilní sítě jsou údaje přenášeny na server. Jednoduchá webová aplikace pak umožní zobrazit, kde a kdy se nacházel člověk, jenž má „krabičku“ u sebe, případně jej přímo on-line sledovat. Na mapě se ukáže jeho trasa a aktuální poloha, doplněná o časové údaje.

Systémy pro sledování lidí nelze automaticky považovat za zlo. Mohou pomáhat například rodičům nebo handicapovaným lidem, třeba nemocným Alzheimerovou chorobou. Představte si následující situaci – starý člověk se ztratí, neví, kde je, a potřebuje pomoci. Stisknutím SOS tlačítka může odeslat předvolenou textovou zprávu rodině nebo opatrovníkovi. Některá zařízení umožňují také nouzovou hlasovou komunikaci, takže dotyčný může jednoduše oznámit, že si nedokáže poradit. Jeho poloha je díky GPS lokátoru známa, není tedy problém jej najít. Podobně mohou rodiče zjistit, kde se nachází dítě, které nepřišlo včas domů. Na obrazovce počítače uvidí, že je třeba na hřišti nebo se zdrželo ve škole. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].