Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Ošidné bohatství Prahy

Pavel Sobíšek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Sobíšek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Praha je podle Eurostatu pátým nejbohatším regionem EU. V jejím lesku prý blednou i hodnoty vytvořené na jednoho obyvatele ve Vídni, Bavorsku či Paříži. Hrubý domácí produkt na hlavu údajně převyšuje v Praze průměr ostatních regionů Česka dvaapůlkrát…

Informaci můžeme vnímat se smíšenými pocity. Není pochyb o tom, že se Praha v rámci Česka vymyká. Třeba průměrnou mzdou přepočtenou na plně zaměstnané jedince, kterou lze také považovat za určité kritérium „bohatství“, převyšuje zbytek země o 40 procent. Takový rozdíl ale má ke zmíněnému dvouapůlnásobku stále značně daleko. Statistiky bývají ošidné. Ne že by výpočty Eurostatu neseděly, při jejich interpretaci je však nutné znát kontext.

Pavel Sobíšek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Sobíšek • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Postavení Prahy nadhodnocuje ve statistikách několik faktorů. Předně, v evropském srovnání je třeba vzít v úvahu rozdílné cenové hladiny. Jinými slovy, Češi obecně a Pražané zvlášť si náležitě užijí své kupní síly jen tehdy, pokud uskuteční spotřebu v „levné“ zemi, jako je Česko. V domácím pohledu pak jde o to, že Praha poskytuje podobně jako jiné metropole zaměstnání mnoha dojíždějícím, takže se podílí osmnácti procenty na celkové zaměstnanosti, ale jen jedenácti procenty na počtu obyvatel Česka. Na oba popsané vlivy upozorňuje v celoevropském kontextu i Eurostat.

Co už v jeho komentářích nenajdeme, je neméně důležitý a specificky český faktor. Směsí tradice,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].