Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Noviny přinesly zprávu, že Rusové v Moskvě při oslavách tamního Dne mužů vzývali Stalina. Zemřel Alexander Haig. Těžký sníh prolomil střechu haly v Chranišově u Sokolova. Šest poslanců sněmovny zahájilo přípravy na březnovou pracovní cestu do Peru, během které chtějí prozkoumat „postavení indiánských obyvatel v legislativě a veřejném životě“. Na dolním toku se rozlila Morava. Meteorologové dospěli k závěru, že přes probíhající tání sníh na horách ještě vydrží nejméně měsíc. Karlovarští rybáři požádali krajský úřad o povolení postřílet přísně chráněné kormorány, kteří jim prý při svém přezimování kolem českých řek „ukradnou ryby za miliony“; úřad sdělil, že žádost zvažuje, Strana zelených se postavila proti.
Byla by to škoda, lidé si je oblíbili. Na jitrnice a jelita je fronta už v sedm hodin ráno, komentoval v novinách místostarosta jihomoravských Holubic Stanislav Přibyl snahu tuzemských veterinářů zakázat čím dál populárnější obecní zabijačky, při nichž se na návsi v pospolitosti sousedů podřízne a sní přivedené prase. Předseda ODS Mirek Topolánek se rozvedl. Vláda schválila konec zlatých padáků pro manažery státních firem. Cenu ekumenické poroty získal na Berlinale film Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka. Česká národní banka provedla zátěžové testy zdejších finančních domů, a poté zpravila veřejnost, že zdejší banky nebudou mít výraznější problémy ustát případné další prohloubení ekonomické krize v Česku. Zpomalila bytová výstavba. Televizní signál služby UPC Direkt byl ze satelitu Astra přesměrován na satelit Thor.
Stalo se tak na základě mužova klidného chování a taky proto, že jej policisté znali, vysvětlila mluvčí třebíčské policie, proč tamní muži zákona sice zadrželi agresivního opilce napadajícího lidi v centru Třebíče, ale pak jej zase pustili a on krátce nato po banálním sporu ubodal strážného v obchodním domě Billa. Automobilka Škoda představila zákazníkům nový roamster a omlazenou fabii. Branný výbor sněmovny zamítl hlasy komunistů a sociálních demokratů návrh vlády na vyslání dalších 55 vojáků do spojenecké mise bojující s islámskými teroristy v Afghánistánu. Na Dole Karviná zabil horníka uhelný kombajn. Média informovala, že ve vězení komunistické Kuby zemřel po 86 dnech hladovky tamní disident Orlando Zapata Tamayo odsouzený v roce 2003 na 36 let ztráty svobody za propagaci svobodných voleb a demokracie.
U Dělnické strany bylo rozhodnutí jednodušší, protože od nacismu máme dějinný odstup, kdežto komunismus je s námi svým způsobem pořád – vidíme ho kolem sebe na lidech, na věcech, na budovách. Pořád je tady a rozhodování je tak mnohem složitější, odpověděl po zákazu Dělnické strany šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa na otázku Hospodářských novin „Možná teď dostanete na stůl návrh na rozpuštění KSČM. Proč neonacismu říkáme jasné ne, a komunisté dál existují?“. Vyšlo najevo, že nově jmenovaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Pernes zatajil při své kandidatuře skutečnost, že v roce 1988 studoval v Praze školu pro nomenklaturní kádry, Večerní univerzitu marxismu-leninismu. Čeští reprezentanti porazili na olympijských hrách ve Vancouveru gólem v prodloužení tým hokejistů SK Riga. Klesla obliba kreditních karet. Ředitel jihočeské policie Radomír Heřman oficiálně přiznal pochybení svého sboru, jehož příslušníci tak dlouho ignorovali opakované prosby českobudějovických manželů Jany a Pavla Malhockých o pomoc proti útokům agresivního násilníka, až je vyšinutý muž nakonec zavraždil.
Proč bych to nedělal, já bych se sešel i s Hitlerem, protože by to bylo zajímavé, odpověděl spisovatel Arnošt Lustig na otázku Hospodářských novin, proč se několika otázkami spolupodílel na propagační knize rozhovorů Jiří Paroubek. Jaký opravdu je?; Lustig, který v mládí přežil Osvětim, se později na výzvu vedení sociální demokracie od svého výroku distancoval s tím, že je mu líto, že mohl předsedu ČSSD poškodit. Vzrostl prodej programů monitorujících, co zaměstnanci sledují v pracovní době na internetu. V kleci liberecké zoo se narodil orlosup. Evropská komise navrhla zákaz mezinárodního obchodu s tuňákem obecným, kterého milovníci sushi přivedli již na pokraj vyhubení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2010 pod titulkem Minulý týden