Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bratrstvo se zlobí

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vůdcem Muslimského bratrstva v Egyptě se stal radikální profesor

Řešením je islám! Toto heslo je v Egyptě, kde jsou zakázány politické strany založené na náboženském základě, vidět už mnoho let před každými volbami. Nepatří žádné oficiální straně, a přesto se díky němu dostala v roce 2005 do dolní komory parlamentu celá pětina poslanců (88).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V muslimském světě tento paradox žádnou záhadou není: je jen důkazem politické síly nejstaršího hnutí, jehož ideou je moderní politický islám (v dnešním slovníku islamismus). Jmenuje se Muslimské bratrstvo a jeho myšlenkami se inspirovaly další skupiny v muslimských zemích, například palestinský Hamás.

V polovině letošního ledna se novým, už osmým vůdcem egyptského bratrstva stal Muhammad Badí, 67letý profesor veterinární medicíny na jedné z provinčních univerzit. Význam této události je pro islamisty a politický život v Egyptě zásadní. Po vnitřním soupeření mezi reformním a konzervativním křídlem se vedení bratrstva chopila stará radikálnější garda, čímž naděje na integraci islamistů do egyptského politického života zeslábly.

Muslimskému bratrstvu, založenému už v roce 1928, se u egyptských úřadů dodnes nepodařilo dosáhnout registrace jako politické strany. Svých dnešních 88 poslanců propašovalo do parlamentu ve volbách v roce 2005, kdy vládnoucí režim na nátlak Západu uvolnil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].