Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Až po vás, kolego

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč se politici neumějí dohodnout na tom, kde by se mělo šetřit

Takovým souzvukem zdejší politici už dlouho nezněli. „Musíme zastavit zadlužování země,“ zní unisono z centrál partají s dodatkem, že když to neuděláme, čeká nás řecký nebo lotyšský malér. Tři měsíce před volbami strany sypou jedno řešení za druhým, ale má to jeden háček: navrhované modely si zásadně odporují a žádná strana nemá sílu ten svůj prosadit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nebezpečná spirála

Naposledy se ozvala před dvěma týdny ČSSD s varováním, že spirála rozpočtových schodků se už nesmí v dalších letech roztáčet. Jinak se Česko dostane do známých problémů: zahraniční investoři přestanou nakupovat dluhopisy kvůli obavě z neschopnosti eráru garantovat návratnost investic. Bez těchto plánovaných zisků přitom prakticky nelze sestavit smyslupný rozpočet a Češi podobně jako další státy riskují nedostatek peněz na vyplácení důchodů nebo základní financování škol či nemocnic.

Na to samé už několik měsíců hlasitě upozorňuje ODS i další menší strany od zelených, přes TOP 09 po lidovce. Všichni společně potom opakují, že nejpozději do roku 2013 musíme dostat rozpočtové schodky pod tři procenta HDP a během několika dalších let vyrovnat hospodaření na nulu.

Obecně vzato to není žádná novinka. Zajímavé je spíš to, že se na scéně – alespoň v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].